29 mars 2025

Realtid

Gjort vinst på kryptovalutor? Så här ska du tänka kring skatten

Realtid Partner
Realtid Partner
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 03 jan. 2025

Handel med kryptovalutor kan vara väldigt lönsamt – men Skatteverket vill förstås alltid ha sin del av kakan. Många tror felaktigt att krypto är en gråzon vad avser detta, men reglerna är klara: vinster ska deklareras och beskattas korrekt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer information om detta kan du hitta på Kryptobull.se.

Här går vi övergripligt igenom vad du som har gjort vinst på kryptovalutor behöver veta om skatten, vilka regler som gäller och hur du kan undvika misstag som kan kosta dig dyrt.

Vad räknas som en skattepliktig transaktion?

Handeln med kryptovalutor är förvisso digital, men skattereglerna är högst verkliga. En transaktion som förändrar ditt innehav i grunden kan därför vara skattepliktig. För detta räknar man in:

●  Försäljning av kryptovalutor

●  Byte mellan kryptovalutor

●  Användning av krypto för betalning av varor och tjänster

●  Utlåning och staking som ger ränta

ANNONS

●  Vinster från kryptospel utanför EU

Försäljning av krypto är den vanligaste händelsen som leder till beskattning. När en token byts mot fiatpengar räknas det nämligen som en avyttring och vinsten ska redovisas. Att byta mellan olika kryptovalutor är tyvärr heller inte en genväg runt beskattningen. Det räknas som en avyttring och det är marknadsvärdet på den nya valutan som ses som försäljningspris.

Även betalningar i krypto behandlas som försäljningar i Skatteverkets ögon. Något så simpelt som en kaffe som köpts med bitcoin innebär en avyttring och måste därmed deklareras. Lånar man istället ut krypto innebär det att kontrollen över tillgångarna försvinner. Det räknas därför som en avyttring – och återbetalningen av lånet blir en ny transaktion som även den får skattemässiga konsekvenser.

Om man får inkomster från staking så beskattas dessa som ränteintäkt när de blir tillgängliga. Även vinster från kryptospel som skett utanför EU ska beskattas som kapitalinkomst.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Hur beräknas vinsten?

Vinster på kryptovalutor beräknas som försäljningspriset minus det aktuella omkostnadsbeloppet. Om försäljningspriset överstiger inköpspriset blir det därmed en vinst – som beskattas.

Om det varit flera inköpstillfällen så används ett genomsnittligt omkostnadsbelopp. Det innebär att den totala inköpskostnaden delas på antalet enheter som köpts. Beräkningar för varje enskild avyttring görs utifrån detta snittvärde.

Exempel:

ANNONS

En investerare som köper 0,2 Bitcoin för 100 000 kronor och senare ytterligare 0,1 Bitcoin för 50 000 kronor har ett omkostnadsbelopp på 500 000 kronor per Bitcoin.

Vid en försäljning av 0,1 Bitcoin för 75 000 kronor beräknas vinsten som försäljningspriset 75 000 kronor minus omkostnadsbeloppet 50 000 kronor. Den beskattningsbara vinsten blir då 25 000 kronor.

Beskattningen för växling mellan olika kryptovalutor görs separat för varje valuta. En förlust i en kryptovaluta får därför inte kvittas mot en vinst i en annan.

Deklaration av kryptovinster – så gör du

Kravet från Skatteverket är att vinster från kryptovalutor ska deklareras på blankett K4, under sektion D. Varje enskild avyttring ska specificeras med försäljningspris och omkostnadsbelopp. Det sker ingen automatisk sammanräkning – varje transaktion måste redovisas individuellt.

Eftersom inkomster från staking och utlåning klassas som ränteinkomster och ska de redovisas i inkomstdeklarationens punkt 7.2. Aktuella belopp beräknas utifrån marknadsvärdet vid mottagandet.

Om man säljer krypto som en del av en hobbyverksamhet gäller istället deklaration på blankett T2. Om handeln sker i sådan omfattning att den bedöms som näringsverksamhet ska inkomsterna dock redovisas som rörelseintäkt, vilket dessutom innebär att det ställs krav på bokföring.

Det är viktigt att ha kontroll på sin transaktionshistorik för att kunna deklarera korrekt. Det går inte alltid att få ut historik från de handelsplattformar man använder sig av. Samtidigt gör blockkedjans öppenhet att Skatteverket har möjlighet att granska de transaktioner som genomförts. Det rekommenderas därför att föra en detaljerad logg över köp, försäljningar och vinster för att minska risken för misstag och eftertaxeringar.

ANNONS

När behöver du inte betala skatt?

Även om det kan upplevas så när man lär sig om beskattningsreglerna så är det inte alltid som kryptotransaktioner räknas som skattepliktiga händelser. Gåvor och donationer beskattas till exempel inte eftersom ingen försäljning sker. Mottagaren tar över omkostnadsbeloppet och skattskyldighet uppstår först om mottagaren genomför en avyttring. Därför bör gåvor alltid åtföljas av information om omkostnadsbeloppet.

Enbart ett innehav av krypto utlöser ingen skatt, alltså om man inte avyttrar. Och eventuella kursvinster eller förluster under det att man har innehavet spelar ingen roll – inte förrän de som faktiskt påverkar vinsten när försäljning, byte eller en annan avyttring sker. Inte heller ett säkerhetslån där man använder krypto som pant klassas som försäljning. Så länge tillgångarna är låsta och inte tillgängliga för en tredje part behöver alltså ingen skatt betalas.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS