Realtid

Skammen växer bland Kinas bankirstudenter

Skammen växer bland Kinas bankirstudenter
Unga kineser som studerar finans känner en allt större skam över sitt yrkesval. (Foto: Andy Wong/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Från stjärnstatus till skampålen – Kinas unga bankirer möts av en ny och hårdare verklighet. Plötsligt känns en karriär i finansvärlden lika attraktiv som en kall tallrik nudlar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många av Kinas framtida bankirer känner i dag en skam över sin valda yrkesbana, en gång betraktad som högst prestigefylld.

Finansindustrin har gått från att vara en av landets mest eftertraktade karriärvägar till att kritiseras från flera håll.

Att det har blivit så här beror på flera skäl. Bland annat har regeringen skärpt sin granskning av sektorn, men allt fler har också börjat ifrågasätta yrkets egentliga värde, rapporterar Financial Times.

Mindre värdefull

Li Feng, biträdande dekan vid Shanghai Jiao Tong University’s Advanced Institute of Finance, försökte under en ceremoni i somras lyfta sina studenter i ett tal.

”Det finns ingen anledning att skämmas för att ni har valt finans som karriär”, sa han till en grupp på 800 avgångsstudenter.

Detta mitt i en tid då många har börjat betrakta finanssektorn som mindre värdefull och till och med skadlig för samhället.

Tidigare var finansyrket ett tecken på status och höga löner, och stjärnfigurer som Bao Fan, grundare av China Renaissance, blev likvärdiga med Wall Streets största och mest kända profiler.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Överväger andra jobb

Men i dag har den kinesiska regeringens åtgärder mot sektorn skapat osäkerhet, inklusive korruptionsbekämpningen och initiativet ”gemensamt välstånd”, som syftar till att motverka överdriven konsumtion och ”pengadyrkan”.

De ekonomiska utsikterna för studenter som traditionellt sökt sig till finansvärlden har därmed förändrats, med fler som överväger alternativa karriärer inom till exempel tech eller statlig tjänst.

Minskat intresse

”Studenter ser att den ekonomiska politiken förändras och väljer studier som ger bättre framtidsutsikter,” säger Kelvin Lam från Pantheon Macroeconomics.

Lönerna i branschen är visserligen fortfarande höga, men osäkerheten och den ökande kritiken har minskat intresset bland de mest ambitiösa unga talangerna, skriver Financial Times.

Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Är Kinas obligationsmarknad nära att spricka? Realtid
Kinas nedåtgående spiral mot stagnation. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS