Realtid

SEB: ”Har inte ändrat oss om investeringar i Kina”

SEB, Kina
"Självfallet har det nuvarande världsläget och kriget i Ukraina påverkat analysen av hur vi förhåller oss till investeringar på olika marknader, men vi har i dagsläget inte ändrat våra policys eller exkluderingar i förhållande till investeringar i Kina", säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB.
Anders Frick
Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Efter massiv bojkott mot alla typer av investeringar i Ryssland har nu även Kina hamnat i fokus. Fondbolaget SEB Investment Management har däremot inte gjort någon ny bedömning kring investeringar i landet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En totalitär stat som styrs av en maktfullkomlig ledare som inte går att avsätta. Vissa likheter mellan Ryssland och Kina har fått aktörer att överväga om Kina är rätt land att investera i.

SEB Investment Management har innehav noterade i Kina och Hongkong med ett totalt värde om cirka 8,5 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt 1 procent av fondens förvaltade kapital. Det handlar framför allt om aktiefonder med inriktning på global- och tillväxtmarknader.

Fonden har dock inte nyligen gjort någon förändring i sin inställning till Kina, det säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, till Realtid.

– Självfallet har det nuvarande världsläget och kriget i Ukraina påverkat analysen av hur vi förhåller oss till investeringar på olika marknader, men vi har i dagsläget inte ändrat våra policys eller exkluderingar i förhållande till investeringar i Kina, säger Niklas Magnusson.

SEB, som nu avvecklar verksamheten i Ryssland, har ett uttalat fokus på ESG-frågor. SEB Investment Managements hållbarhetsarbete inkluderar bland annat integrerad hållbarhetsanalys, exkludering och aktivt ägarskap – något som tas i beaktning i alla länder som man investerar i.

– Analysen som görs i samband med portföljkonstruktion omfattar bland annat frågor som rör miljö, sociala aspekter, samhällsansvar och bolagsstyrningsfrågor. Vi exkluderar dessutom exempelvis bolag som verifierat inte lever upp till internationella normer och konventioner avseende mänskliga rättigheter, miljö, antikorruption eller arbetsrätt. Utöver det exkluderar vi även företag som producerar fossila bränslen eller genererar energi som kommer från fossila bränslen, säger Niklas Magnusson.
 
RELATERAT:
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]