Det pressade fastighetsbolaget SBB, som leds av den tidigare ministern Ilija Batljan, fortsätter att sälja fastigheter på bred front. Idag har bolagets sålt för cirka 1,3 miljarder kronor i Finspång. På två veckor har tillgångar om 4,2 miljarder kronor sålts, visar Realtids sammanställning. På fredagseftermiddagen kom också en kalldusch från S&P med sänkta utsikter. Analytikerna är dock positiva till aktien.
SBB fortsätter att miljardsälja
Mest läst i kategorin
SBB är pressat både på börsen och på räntemarknaden. Samtidigt arbetar, som är känt för att man stått som köpare, att nu sälja fastigheter på bred front. Dagens kommunicerade försäljning rörde 23 fastigheter i Finspångs kommun. Köpare är Gladsheim Fastigheter. I och med försäljningen tappar SBB totalt cirka 96 miljoner kronor i årliga hyresintäkter. Totalt 74 procent av beståndet var hyresrätter.
Prislappen var 1,35 miljarder kronor, vilket är i linje med bokfört värde. Affären är villkorad finansiering och planerat frånträde är först den 30 september.
De senaste två veckorna har bolaget sålt fastigheter och aktier för cirka 4,3 miljarder kronor, visar en geomgång som Realtid låtit göra. I senaste rapporten skrev Batljan att fastighetsportföljen var värd 159 miljarder kronor. Aktieportföljen med JV- och intressebolag var värd cirka 35 miljarder.
Tidigare köpte SBB för fullt. Både rena fastigheter och bolag. Nu utvärderas bland annat innehavet i JM. Strategin är uppenbarligen att fokusera på en renodling. Tidigare i veckan sålde SBB säljer aktier motsvarande 25 procent av totala antalet aktier i Solon Holding till OBOS. Solon Holding är ett JV-bolag som SBB har ihop med OBOS.
–SBB har stort fokus på att minska sin exponering i JV-bolag samt att fokusera på kärnverksamheten. Transaktionen är ytterligare ett steg i den riktningen. Vi är samtidigt glada över vårt samarbete med OBOS som är en långsiktig och pålitlig medlemsägd bostadsutvecklare, uppgav Krister Karlsson, vice vd och chef projekt- och fastighetsutveckling på SBB i en kommentar då.
På fredagen kom också en ny kalldusch för bolaget. Kreditvärderingsjätten S&P sänker sina utsikter för kreditbetyget till negativa, från stabila. Nivån BBB- bekräftas samtidigt. SBB har som strategi att förbättra kreditbetyget, vilket i så fall innebär lägre upplåningskostnader.
–De investeringar SBB gjort de senaste tre åren ger å andra sidan en bra möjlighet för SBB att nu tydligt prioritera högre kreditrating framför förvärv, skrev Batljan i senaste rapporten.
Marknaden har dock fortsatt en positiv syn på aktien. Enligt Bloomberg gigantiska databas har sju analytiker köp, fyra behåll och ingen sälj. Riktkursen är i snitt 42,45 kronor, vilket innebär en potential om nästan 134 procent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.