Det har varit tufft för techbolag att resa pengar det senaste året och det lär vara fortsatt tufft under 2023. Men trots att krisen i Silicon Valley Bank sänder en chockvåg genom hela systemet så återstår det att se om detta får några större dominoeffekter.
”Sänder en chockvåg genom hela systemet”
Mest läst i kategorin
Det säger Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith, till Realtid. Han berättade för Realtids läsare redan i höstas om att läget på riskkapitalfronten i ett slag hade förändrats till det sämre – för alla inblandade.
Krisen i Silicon Valley Bank har inte gjort saken bättre.
– Alla riskkapitalister börjar med att se om sitt eget hus. Vilka portföljbolag har eventuell exponering mot SVB och hur säkras i så fall sådan exponering på bästa sätt. Det handlar om att se över och säkra de egna bolagen, inte SVB. De av våra portföljbolag som hade exponering säkrade den innan helgen, säger Erik Lindblad.
Zenith Group, med grundaren och VC-profilen Tommy Jacobson i spetsen, har bland annat investerat i bolag som Truecaller, Zound Industries, Minna Technologies, Treyd, Acuminor, Urb-it och Minut.
– SVB har varit en stark aktör som gjort väldigt mycket bra för ekosystemet och vi såg fram emot att de nu skulle etablera sig större i Sverige, säger Erik Lindblad.
Hur tror du att SVB-krisen i USA påverkar möjligheterna för techbolag att ta in pengar?
– Självklart sänder det en chockvåg genom hela systemet vid en tidpunkt där många redan är nervösa. Det har varit tufft för techbolag att resa pengar senaste året och det lär fortsätta vara tufft under 2023. Det återstår väl att se om det här kan komma att få större dominoeffekter men om det hålls till en isolerad händelse där exponerade kunder får täckning för sina medel ser jag inte att detta bör påverka tron på techbolagen. Det som hänt är relaterat till hur SVB har hanterat sin exponering och inte till hur technolagen presterar, säger Erik Lindblad.
Hur ser du på läget just nu?
– Det är mycket bra att Janet Yellen igår meddelade att insättningar på övriga nichebanker i USA nu är garanterade av staten. Förhoppningsvis kan det stoppa ytterligare bank runs och stabilisera marknaden. Men vi har säkert inte sett slutet på den här historien, säger han.
Vilka följdeffekter skulle krisen kunna få i Sverige?
– Just nu tycks den största direkta effekten vara Alectas exponering. Men även den är hanterbar. Givet att de som främst drabbats är SVB:s ägare och inte dess kunder bör förhoppningsvis effekterna bli begränsade. Men vi kan nog vänta oss en ökad försiktighet kopplade till de nya låneaktörer och nischbanker som växt fram som alternativ i techsektorn under de senaste åren, säger han.
Finns det något som går att se positivt på just nu?
– Trots att vi är inne i en väldigt orolig tid och många såklart tänker tillbaka på 2008, så ska vi inte glömma att det just nu byggs många otroligt fina nya techbolag där ute som kommer hjälpa till att lösa många av vår tids problem. Från klimat till utbildning, säkerhet och sjukvård. Det är centralt att vi fortsatt har ett välfungerande system för finansiering av dessa verksamheter, både från banker och investerare. Detta är också en tid av möjligheter för investerare, säger Erik Lindblad.