Hallå där Linn Alfredsson, initiativtagare och projektledare för Tech Academy, som hålls på juridiska fakulteten i Lund den 9-10 maj. Vad är det som händer då?
"Samverkan mellan juridik och teknik är oundviklig"
Mest läst i kategorin
– Det är ett tvådagarsprogram för juriststudenterna vid Lunds universitet. Allt handlar om att berätta och diskutera vilka verktyg juristen 2.0 behöver i det digitala samhället.
– Första dagen är en teknisk dag, då vi tar upp ämnen som Blockchain, AI, Big data, Smart contracts. Andra dagen kallar vi för “Legal application and trends”. Den handlar om hur man kan applicera dessa tekniker i juridiken och vilka trender man ser i branschen. Slutet på andra dagen är väldigt fokuserat på företag och hur de agerar. Då har vi bjudit in en rad byråer och företag att berätta.
Vilka kan söka till kursen?
– Juridikstudenter vid Lunds universitet. Vi har 30 platser på programmet. Man ansöker via vår hemsida, techacademylund.com. Det är gratis för studenterna och föreläsarna kommer ideellt. Vi har fått nödvändiga kostnader täckta av Venture Lab vid Lunds universitet. Det handlar om kostnader för lokaler, lunch, till viss del resor.
Är initiativet populärt?
– Ja, verkligen. Vi har bara haft ansökan upp i en vecka och har redan ett tjugotal sökande. Man kan ansöka till första veckan i april.
– Vi vänder oss framför allt mot masterstudenter som är i slutet av utbildningen, för vi tror de har mest glädje av knyta kontakt med näringslivet, men jag uppmanar alla som har tech-intresse att söka. Vi kommer att se till vilka som har stort tech-intresse, via personligt brev.
– Fokus kommer att vara på att både ta in kunskap och bidra med egna reflektioner och funderingar. Programmet görs i seminarieform så vi hoppas på mycket diskussion.
Är det första gången Tech Academy ordnas? Hur blir det i framtiden?
– Ja, det är det. Framtiden vill jag inte säga för mycket om… Vi spånar på att hålla liknande saker i framtiden. Men det är inget klart än.
Men borde inte detta ingå i juristutbildningen?
– Jo kanske. Det här behövs och det ligger rätt i tiden. Det kommer mer och mer till Sverige. Jag såg det att det finns en möjlighet att boosta detta, och känner varmt för Lunds universitet eftersom det var här jag tog min grundexamen för fyra år sedan.
– Jurister måste skolas, inte bara i hur vi hanterar lagen, utan också i hur den kan appliceras i en business som präglas av digitaliseringen. Jag tror att framtidens jurist kommer att behöva navigera i det digitala samhället. Hur ska internationell rätt integreras i blockchain till exempel?
Vilka är det som står bakom detta?
– Det är studentorganisationen Juridiska föreningen och juridiska fakulteten i Lund som gör det möjligt. Jag tycker att det är fantastiskt att vi fått ett sådan otroligt positivt gensvar från företagen som medverkar. Det är advokatbyrån Hannes Snellman, Ikea, Nasdaq, Sony, VQ Legal. Och eventuellt kommer ett par andra små startups också. Vi håller på att spikar det sista schemat för dag två nu denna veckan.
Varför gör ni det här?
– Jag tycker det är jätteviktigt. Jag ser det som en självklar del av framtidens juristutbildning att det kommer in mer tech-relaterade ämnen för juriststudenterna. En samverkan mellan juridik och teknik är oundviklig i samhället.
– Juristutbildningen är en bra utbildning när det gäller att träna sig i det rent juridiska, men man får inte lika många verktyg när det gäller tekniken och hur man hanterar nya teknologier som AI, blockchain, smart contracts eller big data där det växt fram ett stort behov av juridisk kompetens.
– Jag har nyligen flyttat hem från USA där jag pluggade min andra master på Berkeley Law inom ”Law and Technology”. Där är sådana korta, tillfälliga kurser är ganska vanliga.
Hur kom du in i detta?
– Jag fick idén för ett år sedan när jag pluggade på Berkeley. Då fick jag verkligen upp ögonen för den digitala utvecklingen där juristerna får en allt viktigare roll. Så i höstas började jag och Julian Nowag på juridiska fakulteten i Lund dra i detta tillsammans. Nu projektleder jag Tech Academy ideellt. Annars har jag jobbat på H&Ms globala juristavdelning, men byter jobb nu och börjar på Hannes Snellman i IP/Tech-gruppen i april.
Vad ser du själv mest fram emot med helgen?
– Jag ser fram emot att få mingla med studenterna. De kommer att ge så mycket input på hur man kan utveckla detta till fler kurser, vilket jag personligen brinner för jättemycket. Ser fram emot att lyssna in både studenterna och företagen i vad de tycker behöver läggas till utbildningen för jurister 2.0.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.