Realtid

WWF: "Finansiella system måste ställas om"

Den biologiska mångfalden spelar en viktig roll för nödvändiga funktioner i naturen, som pollinering. Här arbetar ett  ängstapetserarbi. Foto: Ola Jennersten
Den biologiska mångfalden spelar en viktig roll för nödvändiga funktioner i naturen, som pollinering. Här arbetar ett ängstapetserarbi. Foto: Ola Jennersten
Realtid.se
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 30 mars 2022

Trots två och en halv veckas förhandlingar om biologisk mångfald i Genève är framstegen små, menar världsnaturfonden WWF. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mötet i Genéve, som avslutades under tisdagen, var en del av FN:s förhandlingar om ett nytt ramverk för biologisk mångfald. Det var första gången som regeringarnas förhandlare samlades fysiskt sedan februari 2020 då pandemin började. Syftet var att debattera utkastet till det ramverk man ska enas om under slutförhandlingarna i Kunming i Kina i höst. I veckan beslutades om ytterligare en förhandlingsrunda innan mötet i Kunming. Extramötet ska ske i Nairobi i Kenya i slutet av juni, eftersom man misslyckades att nå fram i Genève.  

WWF menar att det extra mötet i juni kommer vara avgörande om vi ska säkra ett heltäckande avtal. Förhandlingarna i Genève misslyckades med att göra framsteg på flera nyckelområden, såsom finansieringen och ett tillräckligt starkt mål för att stoppa utrotningen av arter.  Det framgår av ett pressmeddelande.

Målen i utkastet till det nya ramverket fokuserar på att skydda livsmiljöer, stoppa förlusten av arter och bevara genetisk mångfald. Ett globalt mål att skydda och återställa 30 procent av land och vatten fick brett stöd i Genèvesamtalen, med erkännande av urfolkens och lokalsamhällenas rättigheter.  

–Vi är mycket positiva till detta, men vi framhåller också att en naturpositiv värld inte är möjlig utan att åtgärda drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald. Det gäller exempelvis vår ohållbara produktion och konsumtion och att ställa om nyckelsektorer som jordbruk, fiske, skogsbruk och infrastruktur, säger Lovisa Hagberg, policychef i Världsnaturfonden WWF. 

Hittills har länderna inte lyckats med att hitta en gemensam grund om hur den slutliga planen ska finansieras. En ambitiös plan är inte möjlig utan tillräcklig finansiering och i nästa förhandlingsrunda måste man enas om detta.

”Det är viktigt att alla delar av ekonomin ingår i den slutliga planen. Det handlar inte bara om att tillföra mer pengar; finansiella system måste ställas om så att de arbetar för naturen, inte mot den”, skriver WWF.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS