Realtid

Virtuella kraftverk – ny trend som ger klirr i hushållskassan

Vida Wachtmeister, Sverigechef på solcellsaktören Otovo.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 17 dec. 2023Publicerad: 17 dec. 2023

En av de mest intressanta trenderna på elmarknaden just nu är virtuella kraftverk. Det är en sammankopplad energistruktur som kombinerar flera energikällor som solceller, värmepumpar och batterier. I teorin är syftet att fler ska kunna lagra överskottsenergi och hjälpa till att minska påverkan på elnätet under förbrukningstopparna, men i praktiken har ett helt annat användningsområde seglat upp som mest populärt – nämligen stödtjänster som hjälper Svenska kraftnät att stabilisera elnätet, vilket ger rejält betalt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– I takt med elektrifieringen och en ökad belastning på vårt elnät finns ett stort behov av stödtjänster. Vi ser att marknaden för detta har vuxit kraftigt under de senaste åren och många ser detta som en spännande intäktsmöjlighet, säger Vida Wachtmeister, Sverigechef på solcellsaktören Otovo, till Realtid.

Hur stor ersättningen är varierar över tid, men på nuvarande nivåer går det att tjäna in nästan hela batterikostnaden på bara ett eller två år.

– Eftersom stödtjänster upphandlas och prissätts av marknadens aktörer så kan priset variera både under dagen och över året. Det är därför svårt att veta hur de framtida priserna kommer utvecklas framöver. Snittpriserna under 2023 har varit ganska höga och i takt med att utbudet ökar så är det troligt att det även kommer att påverka ersättningen, säger Vida Wachtmeister.

Med ett batteri ökar även den teoretiska självförbrukningsgraden för ett solcellssystem betydligt. Batterier ingår också i det gröna avdraget, vilket innebär att hushållen kan göra ett avdrag på 50 procent av kostnaderna för arbete och material vid köp av batteri, om man även installerar eller har solpaneler.

– Vi ser att batterier kommer få allt större betydelse när efterfrågan på elkraft ökar, vilket kräver fler investeringar av elnäten. Här kan hemmabatterier bidra till att minska dessa investeringar. År 2030 räknar vi med att alla konsumenter som köper solcellssystem även kommer att ansluta ett batteri, säger hon.

Hur tror du att prisutvecklingen på hembatterier kommer att se ut framöver?
– De flesta analytiker tror att batteripriserna kommer att sjunka under 2024, efter en långsam utveckling under de senaste två åren. Den här förändringen i kostnadsnivån kommer att leda till att spridningen av batterier kommer att gå allt snabbare, säger hon.

Fordonstillverkarna är också på hugget genom att lansera bilar med så kallad V2G-teknik, ”Vehicle to Grid”. Förutom modeller som för närvarande stöder dubbelriktad laddning, som exempelvis Polestar 3, Volvo EX90 och Nissan Leaf, så kommer många nya modeller från bland annat GM, Volvo och Renault att lanseras nästa år.

– Det gör 2024 till det första året då tekniken rullas ut i stor skala. För de som investerar i en sådan bil innebär det bland annat att man kan börja använda sin bil som ett batteri som backar upp strömförsörjningen i hemmet eller som arbitrage för variationer i elpriset, säger hon.

ANNONS

Förra året var priset på solceller väldigt höga, men enligt Vida Wachtmeister har solcellspriserna i Sverige sjunkit med över 30 procent – bara under 2023. Hon förklarar att prisnedgången beror på en kombination av olika faktorer.

– Arbetskraftskostnaderna har minskat, vilket är en viktig faktor. Samtidigt har tillgängligheten på solpaneler ökat markant, delvis på grund av överskott och effektiviseringar i produktionskedjan. I slutet på augusti fanns 80 GW paneler i europeiska lager, vilket motsvarar alla installationer de två senaste åren i Europa. Dessutom har kostnaderna för de material som används i tillverkningen av solpaneler sjunkit, säger hon, och fortsätter:

– På grund av det glapp som tidigare fanns mellan utbudet och efterfrågan på solceller så var väntetiderna för att få en solcellsanläggning rekordlånga för bara ett år sedan. Situationen ser annorlunda ut idag, och på många platser i Sverige går det nu att få sin anläggning installerad på under åtta veckor, dessutom till ett mycket fördelaktigt pris, säger hon.

Vad säger prognosen: Kommer priserna att sjunka ännu mer?
– Otovos analyser indikerar att solcellspriserna kommer att fortsätta sjunka under en kortare period framöver, men prognosen pekar på en stabilisering senare under 2024 när utbud och efterfrågan balanseras. För konsumenter som funderar på att investera i solceller så är det en historiskt gynnsam situation att investera i en solcellsanläggning nu, säger hon.

Vad ser du i övrigt för trender som kommer?
– Något vi tror kommer i ännu större utsträckning under 2024 är att hushållen kombinerar olika typer av grön teknik. Totalt förväntas det ske över sex  miljoner installationer av grön teknik i Europa under 2024: två miljoner solcellsinstallationer, en miljon värmepumpar, 500 000 batterier samt 2,5 miljoner elbilar – det högsta antalet någonsin. Samtidigt ökar antalet smarta energihanteringssystem, vilket gör att solceller, elbilar, värmepumpar och batterier kan nyttjas tillsammans för ökad energieffektivitet, säger Vida Wachtmeister.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS