Alternativ för Tyskland (AfD) satsar på att vinna landsbygdsröster genom att göra motståndet mot vindkraft till en central del av sin kampanj. Och i en tid av ekonomisk osäkerhet verkar partiet ha fått gehör.
Vindkraftsmotstånd: AfD:s trumfkort i valet
Inför de östtyska delstatsvalen den 1 september försöker högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) utnyttja missnöjet på landsbygden mot förnybar energi, rapporterar Reuters.
Partiet har gjort motstånd mot utbyggnaden av vindkraft till en central del av sin kampanj och lovar att införa striktare regler för uppförande av vindkraftverk, liksom att begränsa användningen av mark för nya vindkraftsprojekt.
Kan bromsa nya projekt
”Vi kommer omedelbart att vidta åtgärder för att säkerställa att inte fler vindkraftverk byggs här i Sachsen,” säger Jan Zwerg, partiets energipolitiska talesperson i delstaten.
AfD:s budskap om att vindkraft höjer elkostnaderna och förstör landskapet har fått gehör bland många invånare på landsbygden, särskilt i Sachsen och Thüringen där partiet enligt opinionsundersökningar ligger på omkring 30 procent.
Även om partiet sannolikt inte kommer att kunna bilda regering, förväntas det kunna påverka den allmänna debatten om vindkraft, vilket kan bromsa genomförandet av nya projekt.
Bredare missnöje
Motståndet mot vindkraft i dessa delstater speglar ett bredare missnöje i Tyskland och Europa med kostnaderna för den gröna omställningen, särskilt i en tid av ekonomisk avmattning.
En studie från IW Köln och TU Dresden visade att nästan en tredjedel av befolkningen på landsbygden i östra Tyskland motsätter sig vindkraft, jämfört med endast 17,7 procent i västra delen. Bland AfD-väljare är motståndet cirka 50 procent.
Matthias Diermeier, forskare vid IW Köln, varnar för att AfD:s framgångar kan få långtgående konsekvenser: ”Energifrågans framgång kommer att avgöras i öst. Det är just här som AfD mobiliserar det växande motståndet politiskt.”
Läs även:
Beskeden dröjer – men utomlands satsar Vattenfall för fullt. Realtid