Realtid

Vattenbristen i världen väntas bli större än befarat

Vatten – vår tids största utmaning?
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 08 sep. 2024Publicerad: 08 sep. 2024

Vattenresurserna sinar världen över, vilket kan leda till våldsamma konflikter i flera regioner. Särskilt i flodområden som delas mellan flera länder, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Francis Galgano, docent vid institutet för geografi och miljö vid Villanova University i Pennsylvania, pekar ut nio flodområden där risken för konflikt är extra stor.

Dessa inkluderar Nilens avrinningsområde, i Afrika, Tigris- och Eufrat-flodernas avrinningsområde i sydvästra Asien samt Helmand- och Hari rud-floderna längs gränsen mellan Afghanistan och Iran.

Grundläggande faktorer förvärrar

Dålig samhällsstyrning i akut utsatta områden, särskilt i gränsöverskridande flodområden, och den fördjupade klimatkrisen är två faktorer som riskerar att förvärra problemen.

”Du har det här styrningsproblemet och du har den här växande effekten av torrhet och klimatförändringar”, säger Galgano till CNBC.

Flertalet experter och högt uppsatta FN-tjänstemän har uttryckt sin oro över riskerna med framtida krig om vatten.

Forskare vid Stockholm International Water Institute anser dock att ”vatten kan vara en bro till fredliga förhandlingar snarare än en utlösande faktor eller ett vapen i krig”.

ANNONS

Större risk för global vattenbrist än väntat

ANNONS

En ny studie vid Stockholms universitet visar samtidigt att risken för vattenbrist globalt kan vara ännu större än man tidigare trott.

”Förutsättningarna i de områden där vatten avdunstar och blir regn är avgörande för hur vattnets naturliga cykel fungerar”, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Forskarna har tittat på 379 avrinningsområden globalt och konstaterar att riskerna för vattenförsörjningen är avsevärt högre när även uppvindar beaktas – hela 81 procent.

Ömsesidigt beroende

Likt Francis Galgano anser forskarna vid Stockholms universitet att styrning spelar en viktig roll i vattenfrågor.

”Det går inte att bortse från det ömsesidiga beroendet mellan länder när det gäller vattenfrågan i ett avrinningsområde eller nederbördsområde”, säger Lan Wang-Erlandsson, forskare vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet och medförfattare till studien.

Läs mer:
Hotet mot Medelhavsregionen: ”Håller på att bli verklighet”. Realtid
Värmebölja på Antarktis: ”Extraordinär”. Realtid
Chefsekonomen ska lyfta gröna näringens utmaningar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS