Världen har upplevt tolv månader av rekordvärme och på Antarktis har temperaturen stigit tio grader över genomsnittet under den senaste månaden. Det rapporterar The Guardian.
Värmebölja på Antarktis: "Extraordinär"
Mest läst i kategorin
Det är den andra stora värmeböljan att drabba regionen under de senaste två åren. Under den förra värmeböljan, i mars 2022, kollapsade ett istäcke lika stort som Rom. Då var temperaturen nästan 40 grader varmare än normalt.
Den nuvarande värmeböljan härleds till störningar i polarvirveln över Antarktis.
”Värmeböljan på den antarktiska platån är extraordinär, mer för sin varaktighet än för sin intensitet, även om vissa värden är anmärkningsvärda”, skriver Stefano Di Battista, temperaturanalytiker i Antarktis, till The Washington Post.
Jamin Greenbaum, som är geofysiker vid University of California San Diego’s Scripps Institution of Oceanography, är oroad men inte förvånad över utvecklingen.
”Majoriteten av mina fältexpeditioner har varit till östra Antarktis där jag har sett en ökande avsmältning genom åren. Även om jag naturligtvis är oroad över att se dessa rapporter om den försvagade polarvirveln som orsakar den enorma värmeböljan där, är jag inte heller förvånad med tanke på att detta tyvärr är ett förväntat resultat av klimatförändringarna”, säger han till The Guardian.
Värmeböljan är ett ”ögonöppnande tecken på att klimatförändringarna verkligen börjar förändra planeten”, menar Jonathan Overpeck, klimatforskare vid University of Michigan School for Environment and Sustainability, på X.
Forskaren Jonathan Wille, som studerar klimatvetenskap vid ETH Zürich, konstaterar visserligen att värmeböljorna över kontinenten verkar bli mer frekventa, men menar att det ännu inte är klarlagt hur stor roll klimatkrisen faktiskt har haft.
”Vi måste invänta attributionsstudierna för att få reda på det”, säger han. ”Det är ett ’vänta och se’-scenario”, säger Wille.
Realtid har tidigare rapporterat om en alarmande rutveckling i Alperna, där den längsta glaciären, Aletsch, riskerar att försvinna inom 80 år. Glaciärer över hela jorden riskerar att gå samma öde till mötes.
Läs mer: