Det hägrar en uppsjö av möjligheter för verksamheter som kvalificerar som gröna och hållbara med nya former av krediter. Det skriver Joakim Båge, programchef för ESG-dagen.
Vad har Mello med kapitalanskaffningar och krediter att göra?
Jag ser på TV4 Nyhetsmorgon, då det senaste mötet mellan Sverige och USA analyseras. USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade statsminister Ulf Kristersson. Antony Blinken var på ett två dagar långt Sverigebesök för ett handelsmöte med EU.
Analysen handlade om att USA och EU har olika prioriteringar i politiken, som Antony Blinken vill ta upp. USA vill att EU ska ta kraftigare steg mot att frysa ut Kina, medan EU ser klimatfrågan som mer prioriterad.
I Sverige så finns det dessutom stor gräsrotsaktivism. Från Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet som vuxit till en global rörelse till att det går inte ens att titta på vår favoritfamiljeunderhållning, Melodifestivalen, utan att vi avbryts av miljöaktivister.
Så vad betyder dessa rubriker och smatidsspaningar för näringslivet och finansbranschen? Mycket. De här frågorna är centrala 2023. Det handlar om politiken med nya regelverk som den berömda taxonomin som EU driver, men det handlar också om att svenska samhället, speciellt unga människor, kräver en omställning av näringslivet.
Banker och investerare har redan tagit detta i åtanke när de beslutar om vilken typ av verksamhet som de ska investera i och låna ut pengar till. Det har helt enkelt i många fall blivit förknippat med för stor risk att vara involverad i finansiering av verksamheter som står på fel sida om den här viktiga gröna och hållbara omställningen. Samtidigt hägrar nu en uppsjö av möjligheter för verksamheter som kvalificerar som gröna och hållbara med nya former av krediter, gröna aktier och ta del av olika EU-program och statliga stöd.
På höstens ESG-dag den 25 oktober på Filmstaden Sergel i Stockholm så kommer vi djupdyka i dessa frågor och som deltagare kommer du att kunna få träffa och inspireras av ett 30-tal talare som står i centrum för denna utveckling.
Några av rubrikerna från programmet:
- Viktigaste hållbarhetsfrågorna för kapitalmarknaden 2023/24
- Från FN till EU och FI – Regelverken och riktlinjerna du behöver ha koll på
- ESG för startups: Blir mätbart mer hållbar och lyft värderingen inför nästa kapitalrunda
- Från sociala utfallskontrakt till gröna obligationer – Finansiella instrument som bygger på samhällsnytta och hållbarhet
- M&A och nyemissioner i oroliga tider – nya hållbara kreditlösningar och unika finansieringsmöjligheter
Vi har nu lanserat hela programmet på eventsidan och släppt ett antal biljetter till Super Early Bird pris 995 kr (Orinarie pris 4 995 kr) finns tillgängliga här fram till midsommar, kolla här>>
Är ditt företag intresserad av att står på scen eller bli en partner? Välkommen att kontakta oss redan idag!
Joakim Båge, programchef, ESG-dagen
Mail: [email protected]
Marial Pellborn, vd Realtid och Partneransvarig
Mail: [email protected]
Vi ses den 25 oktober!