Det är dags för Europa att omvärdera sin relation till Kina – och inte springa efter Donald Trump. Det menar Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.
Utrikesminister: Kina kan vara Europas vän


Donald Trump har länge haft en konfrontativ hållning mot Kina. Han oroar sig för att landet konkurrerar med USA i kritiska sektorer som tech – och med hjälp av tullar vill presidenten minska det amerikanska handelsunderskottet.
Senast i förra veckan skickade Trump ut ett memorandum till en regeringskommitté med instruktioner om att se till att Kina inte lyckas investera i viktiga sektorer och på så sätt få ett övertag på USA, skriver Bloomberg.
Missa inte: Splittring om Sveriges gröna omställning: ”Kina vinner”. Realtid
Även EU har infört sina egna tullar mot exempelvis kinesiska elbilar – och flera spionskandaler som involverar utsända kineser i Europa har uppdagats.
Men vissa europeiska politiker anser att det är dags för unionen att tänka om sin relation till Kina.
”Fatta sina egna beslut”
Spaniens utrikesminister José Manuel Albares menar att Trumps Kina-kritiska hållning inte borde leda till att europeiska länder går samma väg. Tvärtom finns här en möjlighet att knyta närmare kontakt med Peking.
”Europa måste fatta sina egna beslut, på egen hand. Och vi måste bestämma när Kina kan vara en partner och när det är en konkurrent”, säger han till Financial Times.

Kärnkraft: ”Kina har varvat resten av världen”
Kina har avsevärt ökat sin kapacitet inom kärnkraft. Små modulära reaktorer och toriumdrivna reaktorer har gett landet försprånget.
Regeringen som Albares företräder, med det socialistiska partiet PSOE i täten, tillhör dem som har varit mest intresserade av samarbete med Kina.
Spanien la ner sin röst när resten av EU röstade igenom tullarna mot kinesiska elbilar.
Senaste nytt
Mest negativt i Sverige
Spanien har lyckats locka till sig två stora kinesiska företag att bygga fabriker i landet – en i Zaragoza och en Caracés. Men det är inte bara de ekonomiska aspekterna som får sådana som Albares att anta en Kinavänligare hållning.
Han pekar på att landet har en stor befolkning och sitter permanent i FN:s säkerhetsråd, vilket gör att EU kommer att behöva samarbeta med Kina om exempelvis klimatpolitik framöver.
Missa inte: Ägare till elbilar tvingas anlita hackare efter konkurs. Realtid
Albares åsikter stöter på gott om motstånd bland europeiska länder som är betydligt mer skeptiska mot Kina.
Det gäller inte minst i Sverige – och inte bara på politikernivå. En undersökning från förra året av Pew Research visade att 82 procent har en negativ inställning till Kina, vilket är mest i Europa.

Apple byter Kina mot Indien – i tysthet
Apples senaste Iphone tillverkas i Indien. Detta markerar ett skifte som kan skada Kina på sikt.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.