Realtid

Tonen hårdnar i Sydkinesiska sjön: “Kina beter sig som pirater”

Tonen hårdnar i Sydkinesiska sjön - “Kina beter sig som pirater”
Kinesiska och filippinska kustbevakningsfartyg har kolliderat förut. På bilden syns en konfrontation från tidigare i år. (Foto: Aaron Favila/AP/TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Spänningarna i Sydkinesiska sjön tilltar efter att fartyg kolliderat. Detta efter att Kina surnat till på Filippinerna som vägrar flytta på ett förankrat kustbevakningsfartyg. Det rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Filippinerna kustbevakningsfartyg Teresa Magbanua ligger strategiskt och symboliskt förankrat 75 nautiska mil ut till havs, alltså inom landets ekonomiska zon på 200 nautiska mil.

Detta sedan mitten av april med hänvisning till att de vill hålla ett öga på platsen efter att Kinas närvaro av fiskefartyg och marina forskningsfartyg ökat där, något som de misstänker kan röra sig om en preliminär landåtervinning.

Kina har sedan tidigare byggt militärbaser och flygfält på öde atoller och konstgjorda öar för att stärka anspråket i havet.

Även Vietnam och Brunei anser att Kinas åtgärder strider mot havsrättskonventionen och  har ökat samarbetet med USA. Även Taiwan och Malaysia har egna krav på området.

”Genom att ha en närvaro betyder det att du inte accepterar den kinesiska närvaron,” säger Collin Koh, senior stipendiat vid School of International Studies i Singapore, till affärstidningen.

Risk att konflikten sprider sig

Förra veckan hårdnade tonen efter att Kina skickade sin kustbevakning för att jaga bort ett filippinskt skepp som Kina bedömde var på väg att leverera förnödenheter till det förankrade kustbevakningsfartyget.

Efter kollisioner skadades de filippinska fartygen allvarligt, något som ses som en potentiellt farlig upptrappning i en redan spänd situation, som riskerar att spridas, enligt den amerikanska affärstidningen.

ANNONS

Osämjan har orsakat incidenter tidigare. I juni bordade kinesiska skepp till exempel en båt som tillhörde filippinska flottan utanför Spratlyöarna.

Kineserna ska då ha förstört kommunikations- och navigeringsutrustning, stulit mobiltelefoner och punkterat gummibåtar med knivar, uppgav en filippinsk befälhavare för CNN.

“Bara pirater gör sådant här”, sade general Romeo Brawner Jr i ett uttalande då.

ANNONS

Trots att ett domstolsbeslut från 2016 ogiltigförklarar Kinas krav på området, fortsätter Kina att agera med ökad fientlighet, skriver Wall Street Journal.

De länder som gränsar till Sydkinesiska sjön är Kina, Taiwan, Filippinerna, Malaysia, Brunei, Indonesien och Vietnam.

Läs mer:

Ny konflikt till havs hotar världshandeln. Realtid

Kina dominerar e-handeln: ”Shein och Temu-effekten”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS