Kändiskocken och matlagningsentreprenören Tareq Taylor säljer stekpannor på nätet – men det är bara början. Framöver vill han istället erbjuda stekning som tjänst, och kommer nu i veckan att teckna kontrakt med ett av världens största företag i branschen.
Tareq Taylor satsar på stekpannor as a service – redo för storkontrakt
Julvärd, tv-kock, sångare. Krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor har många strängar på sin lyra – men framgångarna har även kantats av utmaningar. Det säger han i en intervju med Realtid-TV, som du kan se här ovanför.
För ett par år sedan lanserade Tareq Taylor PFAS-fria stekpannor under namnet OnePAN, tillsammans med kockkollegan Mikael Wallborg. Tanken är att kunderna kan skicka tillbaka stekpannorna till producenten när de är slitna, och istället få en ny eller uppfräschad panna tillbaka – något som skapar en form av cirkulär ekonomi. Visionen fanns där, men lanseringen hade viljemässiga drivkrafter, snarare än ekonomiska.
– I min värld, när man ser kockar som startar restauranger, så drivs man av passion och inte av ekonomi. Det är passionen som driver och ekonomin blir verkligheten som man måste förhålla sig till, säger Tareq Taylor till Realtid.
Framöver kommer han att bredda företagets verksamhet och inte enbart sälja stekpannor och stekplåtar. Tareq Taylor vill istället gå från produktförsäljning till att bli ett tjänstebolag.
– Tänk inte ”sälj en stekpanna”, tänk ”erbjud stektjänst”. Till alla de produkter som finns håller vi på att utveckla en cirkulär ekonomi så att du inte längre köper din stekpanna, utan att du istället köper stektjänsten, säger han.
Tareq Taylor jämför med att man köper en transporttjänst genom att korttidshyra en elsparkcykel, och att han på samma sätt kommer att erbjuda stekning as a service.
Den här veckan är han på gång att skriva kontrakt med ett av världens största företag – något som vi förmodligen kommer att få höra mer av framöver.
– Vi har sagt att vi sysslar med cirkulära produkter, och är ett innovationsbolag inom köksgeråd. Det kommer fler modeller av stekpannor och även stekplåtar med samma cirkulära tänk. Vi tittar även på slitageprodukter inom kök: Det kan vara allt från knivar till skärbrädor till vad det nu än är för någonting, säger han.
Hur mycket tid och kraft och energi lägger du på produktutveckling jämfört med att laga mat?
– I min tillvaro har jag lyxen att få jobba med alla bitarna. Jag tror att det är viktigt att man har en fot i varje sida. Om jag ska vara trovärdig att kunna utveckla nya produkter som ska användas i ett kök så måste jag också befinna mig i köket och använda dem. Mikael som är min kollega i andra änden är också gammal kock. Vi har en hög och stor förståelse för vad olika delar och olika designer kan åstadkomma. Det gäller att hitta nyttan, hitta produkten, skapa kvaliteten och se till att det håller hela vägen ut, säger Tareq Taylor.
Se hela intervjun med Tareq Taylor i Realtid-TV!