Realtid

Swedbank Economic Outlook: "Överskottsmålet bör ersättas med ett balansmål"

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
Realtid.se
Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023

Svensk ekonomi stagnerar i kölvattnet av fortsatt hög inflation och urholkad köpkraft. Riksbanken väntas fortsätta höja räntan till i juni och finanspolitiken är åtstramande, vilket gör att hushållens konsumtion försvagas ytterligare. Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– De svenska hushållens köpkraft pressas av den höga inflationen. Förra året minskade köpkraften med nästan 190 miljarder kronor enbart på grund av prisökningarna, och vi räknar med att den kommer fortsätta minska med ungefär lika mycket till. Hushållens räntekostnader har fördubblats och vi räknar med att de kommer göra så ytterligare en gång i år. Detta gör att köpkraften kommer urholkas ytterligare, vilket gör tydliga avtryck på svensk ekonomi, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i en skriftlig kommentar till rapporten.

Fortsatt hög inflation
Prisökningstakten i svensk ekonomi har tilltagit under början på året, och den underliggande inflationen har stigit snabbare i år än under första kvartalet förra året. Företagens ökade kostnader, och därmed fallande marginaler, innebär att priserna fortsätter att stiga för konsumenterna. Kronförsvagningen är ytterligare en faktor som driver på inflationen, särskilt för livsmedel.

– Med en hög inflation, som faller långsamt kommer Riksbanken fortsätta att höja räntan i närtid. Vi räknar med att styrräntan når sin topp på 4 procent i juni. Nästa år väntas Riksbanken genomföra en rad räntesänkningar om sammanlagt 125 punkter vilket slutligen ger en styrränta på 2,75 procent mot slutet av 2024, säger Mattias Persson.

Svensk tillväxt revideras ned för 2024 
Prognosen för den svenska tillväxten 2023 lämnas oförändrad sedan Swedbanks senaste konjunkturrapport och väntas krympa med 1,1 procent. För 2024 revideras tillväxten ned till 0,3 procent, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 0,9 procent. Antalet sysselsatta förväntas börja sjunka senare i år och arbetslösheten väntas stiga till 8,6 procent 2024.

– Svenskarna är högt belånade. Ungefär 60 procent har rörlig ränta på sina bolån och ytterligare cirka 15 procent har bolån som ska omförhandlas inom ett år, och därför räknar vi med en svagare utveckling i Sverige jämfört med andra länder. Det innebär att köpkraften och tillväxten kommer försvagas ytterligare under året, säger Mattias Persson.

Regeringen underskattar finanspolitikens effekter
Swedbank räknar med fler åtgärder framöver när inflationen har fallit tillbaka och den ekonomiska tillväxten är låg. Totalt räknar Swedbanks makroekonomer med ofinansierade åtgärder om 40 miljarder kronor under 2024, varav merparten är skattesänkningar som aviserades i Tidöavtalet och höjda statsbidrag med 15 miljarder kronor mot bakgrund av den demografiska utmaningen och de kostnadsökningar som den höga inflationen medför. Vidare räknar Swedbank även med ytterligare elstöd under 2024 till hushållen på 25 miljarder kronor.

– Vår bedömning är att finanspolitiken är mer åtstramande i år än vad regeringen räknar med och vi menar att det finns utrymme att göra mer framöver. Det sammantagna överskottet från den strama finanspolitiken under 2023 och 2024 frigör ett budgetutrymme på omkring 100 miljarder kronor. På sikt, särskilt mot bakgrund av den demografiska utvecklingen och den gröna omställningen, bör överskottsmålet ersättas med ett balansmål och en diskussion om detta bör starta redan nu, säger Mattias Persson.

För rapporten i sin helhet, se bilaga eller besök: www.swedbank.se/seo.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]