Realtid

Sveriges materiella fotavtryck ett av de största i världen

Realtid.se
Uppdaterad: 11 dec. 2022Publicerad: 11 dec. 2022

"Om alla på jorden skulle konsumera som Sverige gör, skulle den globala resursanvändningen överstiga 230 miljarder ton prylar per år." Det skriver Sasja Beslik i veckans ESG on a Sunday.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2015 skrev världens regeringar under på FN:s mål för hållbar utveckling (SDG, Sustainable Development Goals) med ett åtagande att återställa den globala ekonomin i balans med den levande världen.

Nu, sju år senare, när FN:s generalförsamling samlas online för att diskutera den globala ekologiska krisen, vill alla veta hur länderna presterar. För att svara på denna fråga har delegater och beslutsfattare hänvisat till ett mått som kallas SDG Index, som utvecklades av Jeffrey Sachs ”för att bedöma var varje land står när det gäller att uppnå målen för hållbar utveckling.”

Metriken berättar en mycket tydlig historia. Sverige, Danmark, Finland, Frankrike och Tyskland – tillsammans med de flesta andra rika västerländska nationer – stiger till toppen av rankingen, vilket ger intrycket av att dessa länder är stjärnor när det gäller att jobba för hållbar utveckling. Det finns bara ett problem. Trots sitt namn har SDG Index väldigt lite med hållbar utveckling att göra. Faktum är att  länderna med de högsta poängen på detta index märkligt nog är några av de mest miljömässigt ohållbara länderna i världen.

Ta Sverige till exempel. Sverige får imponerande 84,7 på indexet, vilket ser kanon ut. Men ekologer har länge påpekat att Sveriges ”materiella fotavtryck” – mängden naturresurser som landet förbrukar varje år – är ett av de största i världen, samma nivå som USA, med 32 ton per person. För att sätta detta i perspektiv är det globala genomsnittet cirka tolv ton per person, och den hållbara nivån är cirka sju ton per person. Sverige konsumerar med andra ord nästan fem gånger över gränsen.

Det finns inget hållbart med den här typen av konsumtion. Om alla på jorden skulle konsumera som Sverige gör, skulle den globala resursanvändningen överstiga 230 miljarder ton prylar per år.

För att få en uppfattning om hur det här skulle se ut, överväga alla resurser som vi för närvarande utvinner, producerar, transporterar och konsumerar runt om i världen varje år – och alla de ekologiska skador som detta orsakar – och tredubbla den.

Men det är inte bara Sverige. Faktum är att data publicerade av forskare vid University of Leeds visar att alla de högst rankade länderna i SDG-indexet har överskridit sin beskärda andel av planetära gränser, i konsumtionsbaserade termer – inte bara när det kommer till resursanvändning och utsläpp men också när det gäller markanvändning och kemikalieflöden som kväve och fosfor.

Det är fysiskt omöjligt för alla nationer att konsumera och förorena på nivå med SDG-toppresterande utan att förstöra vår planets biosfär. SDG Index skapar en illusion avHåå att rika länder har höga nivåer av hållbarhet när de faktiskt inte har det.

ANNONS

Sasja Beslik
Chief Investment Officer på SDG Impact Japan

Läs hela brevet här>>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS