Professor John Hasslers 46 nya förslag på hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas är i grunden bra – men politikerna måste skynda sig att förenkla frågor kring tillstånd och satsa på infrastruktur. Annars riskerar Sverige att halka efter i den gröna omställningen – det säger Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, till Realtid.
Svenskt Näringsliv om klimatmålen: ”Många företag ligger betydligt längre fram än vad politiken gör”
Mest läst i kategorin
Idag presenterade regeringens utredare, professor John Hassler, 46 förslag Sveriges klimatpolitik bör utvecklas utifrån de förändringar som har beslutats om eller förväntas inom ramen för EU:s nya klimatlagstiftning ”Fit for 55”.
Redan innan presentationen så gav John Hassler en känga åt klimataktivister som, likt Mattias Goldmann och Ingmar Rentzhog, piskat upp stämningen i förväg genom att prata om klimatmålsmassaker och försämrad Sverigebild.
Ingmar Rentzhog var i Realtids artikel särskilt kritiskt till att Svenskt Näringsliv inte ville stödja hans upprop – något som Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, dock inte menar att han har mycket för.
– Jag trodde att man hade lärt sig att vänta med att uttala sig tills dess att man säkert vet vad som ska presenteras, men tydligen inte, säger Karin Johansson till Realtid direkt efter regeringens presskonferens.
Karin Johansson säger att Svenskt Näringsliv uppskattar att John Hassler har en positiv attityd till det faktum att näringslivets konkurrenskraft och tillväxten i samhället är det som bidrar till att lösa de stora samhällsutmaningarna.
– Det finns ett engagemang bland företagen att vara med och förändra. Många har väldigt högt ställda ambitioner och jag utgår från att många företag arbetar med betydligt hårdare krav och regler än de som politikerna sätter upp. Faktum är att många företag ligger betydligt längre fram än vad politiken gör, säger Karin Johansson.
Inga problem alltså – bara guld och gröna skogar?
– Nja, företagen behöver ha långsiktighet och tydlighet när det gäller spelreglerna, för det är verksamheter som ska leva under många år. Långsiktighet och realistiska mål är centralt, säger hon.
Vad är det i praktiken som politikerna behöver säkerställa?
– Vi behöver ju elektrifiera mer i hela samhället och för att det ska ske så behöver vi ha effektiva processer kring miljötillstånd, och helt enkelt sätta spaden i jorden för att kunna bygga ny elproduktion. Allt som underlättar elektrifiering är viktigt, inklusive laddinfrastruktur som behöver finns på plats, säger hon.
Vilket av detta är allra viktigast?
– Tillståndsfrågorna är centrala för den gröna omställning som måste ske, så där behöver politikerna hasta på, för annars riskerar Sverige att halka efter, säger Karin Johansson.