Realtid

Svenskarnas motstånd mot euron fortsätter minska

Svenskarnas motstånd mot euron fortsätter minska
Realtid.se
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023

SEB:s nya euromätning, som  Demoskop genomfört, visar att en folkomröstning idag skulle ge ”nej till euron” 42 procent och ”ja till euron” 34 procent. Det innebär att ”nej-sidans” försprång krympt påtagligt från 19 procentenheter i SCB:s mätning i maj till bara 8 procentenheter idag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

”Kronans nuvarande svaghet ger Sverige växande problem. Den tömmer bland annat hushållens plånböcker på köpkraft i Sverige och utlandet och pressar upp ränteläget. Men kronans svaghet är ett dåligt argument för att överge kronan. Vi behöver förstå drivkrafterna bakom svagheten. Ett valutabyte har både en ekonomisk och politisk dimension. Att överge kronan är en mångfacetterad fråga med både plus och minus som kräver nya analyser”, skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i Veckans tanke.

Sverige höll folkomröstning om euron för 20 år sedan, det vill säga den 14 september 2003. Med 83 procents valdeltagande blev resultatet tydligt: 55,9 procent av svenskarna sa nej till att byta ut kronan mot euro och 42,0 procent sa ja (2,1 procent blanka röster). Vid tidpunkten för omröstningen 2003 handlades kronan till runt 9 kronor. I dag handlas kronan rekordsvagt mot euron till strax under 12 kronor. Det är ett värdetapp på betydande 25 procent.

Motståndet mot euron har gradvis minskat enligt SCB:s halvårsvisa mätningar. Svenska euromotståndet var som starkast 2012 då drygt 80 procent sa nej till euron. Enligt SCB:s senaste mätning för maj var motståndet mot euron nere på 50 procent; 31 procent var samtidigt beredda att införa euro. Därmed var försprånget för nej-sidan (gapet ”nej-ja”) nere på runt 19 procentenheter.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS