Realtid

Svenska banker fortsätter utlåning till utsläppsjättar

Realtid.se
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 16 nov. 2022

De fem största bankerna i Sverige har kraftigt minskat sina lån till kol- och oljebolag. Samtidigt fortsätter utlåningen till bolag som letar efter nya fossila fyndigheter. Det visar en ny granskning från Fair Finance Guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari 2021 rapporterade Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen att de fem största bankerna i Sverige – SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank – har lånat ut över 400 miljarder kronor till fossilbolag sedan Parisavtalet slöts.

Nu visar en uppföljande granskning att bankernas stöd till fossilbolag nästan halverats (–48 procent). Handelsbanken har inte gett ett enda nytt lån till fossilbolag de senaste två åren. Banken har också skärpt sin policy och är nu en av två storbanker i världen som säger helt nej till att finansiera bolag som expanderar utvinningen av fossila bränslen. Det framgår av ett pressmeddelande.

SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank har tillsammans lånat ut 116 miljarder kronor till fossilbolag de senaste två åren. Mer än hälften av pengarna (68 miljarder kronor) har gått till bolag som expanderar sin utvinning.

  • SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank har lånat ut 17 miljarder till Fortum som har kolkraftverk i Ryssland.
  • SEB har lånat ut 6 miljarder till tyska kolbolaget RWE, som är en av Europas största utsläppare av koldioxid.
  • SEB och Swedbank har gett 1,5 miljarder i nya lån till ett estniskt bolag som utvinner skifferolja som har särskilt stor miljö- och klimatpåverkan.
  • SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank har lånat ut 43 miljarder till bolag som letar olja i Arktis, vilket blev känt tidigare i höstas.
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]