Realtid

Svea Solar riskerar förbud mot att installera solceller

Svea Solar riskerar förbud mot att installera solceller
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Sveriges största installatör av solceller i Sverige – Svea Solar – riskerar nu förbud mot att installera solceller. Bakom det eventuella förbudet står Elsäkerhetsverket, som har fått in ett antal anmälningar om allvarliga tillbud. Det handlar exempelvis om en kund fick ström genom kroppen när denne skulle duscha, efter att Svea Solar kopplat bort den så kallade PEN-ledaren. Vid ett annat tillfälle fick en extern besiktningsman ström genom kroppen när denne skulle inspektera en färdig installation. Dessutom har det inträffat flera olyckor där bolagets anställda fått ström genom kroppen i samband med installationsarbete. Även Arbetsmiljöverket har tidigare haft starka åsikter om bolagets arbete med fallrisker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elsäkerhetsverket anser att incidenterna är så allvarliga att Svea Solar nu riskerar förbud mot att installera solceller – om man inte snarast gör förbättringar.

”Då tillbuden är mycket allvarliga och inte endast av tillfällig art, då så många anmälningar kommit in till myndigheten, kan Elsäkerhetsverket komma att förbjuda Svea Renewable Solar AB att utföra elinstallationer till dess att ni kan visa att kraftfulla åtgärder gjorts inom företaget för att ni ska utföra elinstallationer enligt god elsäkerhetspraxis”, skriver myndigheten i sitt beslut, daterat den 10 maj 2023.

Svea Solar fick redan förra sommaren påstötning från Elsäkerhetsverket om det så kallade egenkontrollprogram som bolaget har tagit fram. Då handlade det bland annat om hur bolaget kan säkerställa att rutinerna för programmet faktiskt finns och följs. Bland annat hänvisade Svea Solar till en specifik handbok som ska följas – utan att tillhörande dokument faktiskt fanns.

Sedan dess har Svea Solar förbättrat innehållet i egenkontrollprogrammet och haft samtal med elektriker som utförde de undermåliga installationerna. Elsäkerhetsverket kritiserar inte den aktuella versionen av programmet – men däremot på hur bolagets personal följer, eller snarare inte följer, programmet.

”Elsäkerhetsverket har inga synpunkter på det egenkontrollprogram som har skickats in. Om det används i verksamheten på det sätt som ni uppger att ni gör ska inga tillbud och olyckor uppstå. Elsäkerhetsverket har dock fått in ytterligare anmälningar där flera av dem är mycket allvarliga. Elsäkerhetsverket ifrågasätter därför om ni följer ert egenkontrollprogram på det sätt som ni uppger”, skriver myndigheten, och tillägger att det flertal anmälningar som visar på tillbud och farliga anläggningar visar att det kan finnas brister i företagets arbete med egenkontroll och efterlevnaden av egenkontrollprogrammet.

Svea Solar har nu fram till den 31 maj på sig att svara på Elsäkerhetsverkets frågor om regelefterlevnad, rutiner och stöd för installatörer.

”Ni ska på ett utförligt sätt svara på frågorna i föreläggandet samt redogöra för hur ni kommer gå tillväga för att se till att rätt kompetens finns i företaget och att anläggningarna utförs och kontrolleras på ett sådant sätt att de är säkra innan de tas i bruk. Om beslutet inte efterlevs kan det följas upp med ett förbud mot att tillhandahålla elinstallationstjänster, se 43 § ESL”, skriver Elsäkerhetsverket i sitt beslut.

Johannes Boson ansvarar för den svenska verksamheten på Svea Solar, och han säger till Realtid att bolaget tar synpunkterna från både Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket på största allvar. Samtidigt konstaterar han att Svea Solar under perioden 2019 och framåt har gjort ungefär 20.000 installationer, och att de procentuellt sett således är en liten del där det har gått snett.

ANNONS

– Säkerhet är vitalt för oss, och det stämmer att vi har brustit i ett antal enskilda fall under den här perioden. Majoriteten av incidenterna ligger ett par år bakåt i tiden, och min upplevelse är att vi nu har bra rutiner på plats men att vi behöver lägga extra fokus på att rutinerna efterlevs, säger Johannes Boson till Realtid.

Vilka förändringar har ni rent gjort rent konkret?
– Under det senaste året har vi gjort förbättringar både kring elsäkerhet och den fysiska säkerheten. Vi följer rapporterar kontinuerligt vilka olyckor och incidenter som vi har och går till botten med dem. Dessutom har vi börjat med säkerhetsronder, safety walks, där vi är ute och kollar verksamheten. Jag gjorde själv två sådana i förmiddags, säger Johannes Boson.

Något mer?
– Som ett av få bolag har vi ett fysiskt träningscenter, placerat i Sollentuna, där vi utbildar installatörer kring både elsäkerhet och fysisk säkerhet. Detta är ett ställe där vi varvar teori och praktik för både installatörer och teamleaders. Den här satsningen började i Sverige men vi rullar även ut den på andra marknader, säger han.

Hur ser du på synpunkterna från myndigheterna?
– Deras skrivningar låter ju allvarliga, men jag vill betona att vi har en god och kontinuerlig dialog med dem. Vi har ju samma målsättning om att kunna utföra vårt arbete så bra och säkert som möjligt. Man kan säga att vi har lite av ett kollaborativt arbetssätt med dem, på samma sätt som andra installationsbolag. Eftersom vi är det största bolaget, sett till helheten och inkluderar både hushåll, företag och solcellsparker, så vill vi säkerställa att vi också ligger i framkant när det gäller säkerheten, säger Johannes Boson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS