Realtid

Studie visar: Skattesystemet gynnar företag i städer

Landsbygdsföretag uppges inte utnyttja 3:12-regelveket i samma utsträckning som företag i städerna.
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Högkvalificerade företag som finns framför allt i städerna gynnas av skattesystemet och där har landsbygdens bolag halkat efter. Det visar en ny studie från AgriFood Economics Centre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien visar att det som ser ut som ökad lönsamhet inte är en faktisk ökning i lönsamhet. I själva verket ökar lönsamheten för att företagen betalar ut lägre löner. Förändringar i skattesystemet (3:12 reglerna) innebär att företagen inkomstomvandlar löner till utdelningar från kapital.

— Det är alltså en redovisningsteknisk ökning i lönsamhet som uppkommit, inte en faktisk ökning. Regelverket för fåmansaktiebolagen ändrades 2006. Ändringarna innebar att det blev betydligt mer fördelaktigt att ta ut inkomster som kapitalutdelning än som lön. När företag utnyttjar detta blåser de upp lönsamheten i redovisningen, säger Martin Nordin. Han är docent i nationalekonomi på AgriFood Economics Centre och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Studien visar också att lönsamhetsgapet drivs av nystartade högkvalificerade företag i staden.

— Det finns många nya företag som är väldigt lönsamma. Det är alltså redan befintliga företag i städerna som är mer lönsamma än företag på landsbygden. Det är nog till och med så att företag skapas med syftet att inkomstomvandla. Det kan vara konsultföretag, holdingbolag eller omvandlade enskilda firmor, säger Martin Nordin.

Marginalskatten är upp till 25 procent lägre för 3:12-utdelningar än löneinkomster vilket innebär att ägare till fåmansaktiebolag betalar lägre skatt än om inkomsten tagits ut som lön. Fördelen gynnar främst städerna och inte landsbygden.

Landsbygdsföretag uppges inte utnyttja 3:12-regelveket i samma utsträckning som företag i städerna.

— Det kan vara okunskap eller att andra förutsättningar skiljer sig åt. Men resultaten är att det uppstår en regional skatteojämlikhet, avslutar Martin Nordin.

I undersökning ingår fåmansbolag, eller bolag där max fyra ägare kontrollerar majoriteten av aktierna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]