Sverige står inför ett vägval: Ska arbetstiden förkortas eller behövs fler arbetade timmar för att säkra välfärden?
Striden om arbetstiden: "Krävs Arbetslinje 2.0"


Frågan om arbetstid har blivit en av de mest omdiskuterade i den pågående avtalsrörelsen – som berör 3,4 miljoner anställda och 500 avtal.
”Lagstadgad arbetstidsförkortning är inte att tänka på, särskilt inte i ett läge där färre ska försörja fler”, säger Karin Johansson, vice vd för Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.
Missa inte: Vill sänka arbetstiden – men inte lönerna: ”Jublar”. Realtid
Hon menar att Sverige behöver en ”Arbetslinje 2.0” med fler arbetade timmar – både från personer som i dag står utanför arbetsmarknaden och från arbetskraftsinvandrare.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Splittring bland fackföreningarna
Frågan om arbetstidsförkortning splittrar även fackföreningsrörelsen.
LO har valt att inte inkludera krav på detta i sina samordnade krav inför årets avtalsrörelse, trots att LO-kongressen förra året beslutade att en arbetstidsförkortning måste ske, skriver Dagens Arena.
I stället ska LO utreda frågan och enligt Sveriges Radio presentera sina slutsatser i maj, när avtalsrörelsen i praktiken redan är över.

Här införs permanent fyradagarsvecka – för 200 företag
Jobba fyra dagar, få betalt för fem. I Storbritannien ska det nu bli verklighet för tusentals anställda.
Senaste nytt
Föreslår tidbank
Samtidigt driver andra fackförbund, som Sveriges Ingenjörer, aktivt krav på arbetstidsförkortning.
Man kräver ”avsättning till arbetstidsförkortning” i förhandlingarna med Tech Sverige inom IT- och telekomsektorn, enligt ett pressmeddelande.
Sveriges Ingenjörer föreslår att en viss procentandel av löneutrymmet ska avsättas för att förkorta arbetstiden genom en tidbank – vars värde ska kunna tas ut som tid, pengar eller pension.
Missa inte: ”Kortare arbetstid ingen fråga för politiken”. News55
Varnar för konsekvenser
Arbetsgivarsidan är starkt kritisk till förslag om arbetstidsförkortning.
Kortare arbetstid skulle leda till ”ökade kostnader, svårigheter att bemanna och ökad övertid – vilket hotar både jobb och investeringar”. Det menar Per Hidesten och Per Widolf, vd respektive förhandlingschef för Industriarbetsgivarna i en debattartikel på Dagens Industri.

Småbolagen slår larm: Tvingas stänga vid 35-timmarsvecka
Frågan om förkortad arbetstid väntas bli en av de tuffare i den kommande avtalsrörelsen – och kan få allvarliga konsekvenser för småbolagen.
De menar att arbetstiden redan har förkortats i industrins kollektivavtal och att den ordinarie arbetstiden i praktiken redan är betydligt lägre än 40 timmar per kalendervecka.
”Om arbetstiden förkortas måste de förlorade timmarna ersättas. Det kan paradoxalt nog leda till mer övertid”, menar Industriarbetsgivarna i debattartikeln.
Läs även: Slut på dödsarbete: Nu ska de rädda familjelivet. Dagens PS
Demografisk utmaning
Johansson på Svenskt Näringsliv pekar också på Sveriges demografiska utmaning, där arbetsföra kommer att minska med tre procentenheter samtidigt som äldre ökar med sex procentenheter.
Om inte fler börjar arbeta fler timmar kommer välfärdens långsiktiga finansiering enligt henne att urholkas.

Kort arbetsvecka – då ryker tusenlappar till din pension
En civilingenjör som jobbat i 20 år förlorar 5 700 kronor i månaden om lönen är 61 000 kronor, visar ett exempel.
Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv skulle en generell arbetstidsförkortning från 40 till 35 timmar per vecka minska produktionen med åtta procent och minska BNP med drygt 500 miljarder kronor per år.
Men oavsett vad som händer de kommande månaderna i avtalsrörelsen verkar kortare arbetstid vara borta som skarp fråga i förhandlingarna, konstaterar Dagens Arena.
Missa inte: Kortare arbetstid – inte bra för alla? Dagens PS