I Norra Hamnen i Malmö har 50 000 kvadratmeter yta nu reserverats för en ny batterifabrik – något som kan skapa 6000 nya jobb. Bakom satsningen ligger Texel Energy Storage.
Storsatsningen: Nu ger Malmö plats för ny batterifabrik
Mest läst i kategorin
Texel Energy Storage har fått en markreservation godkänd av Malmö stads tekniska nämnd. Det handlar i den första etappen om en yta på 50 000 kvadratmeter i Malmö Industrial Park i Norra hamnen. Fullt utbyggd skulle en fabrik dock kräva närmare 200 000 kvadratmeter och generera ungefär 6000 arbetstillfällen. Men för att fabriken ska bli verklighet kräver bolaget någon form av etableringsstöd, det säger Texels grundare och vd Lars Jacobsson.
– Vi har dialog med Tyskland om en fabriksetablering och där är de snabba med att erbjuda 25 procent i stöd för vår fabrik, och det handlar ju om flera miljarder kronor. Tittar man på Northvolt så har de ju fått enorma stöd för sina satsningar och om vi i Sverige vill ha batterifabriker också i södra Sverige så krävs någon form av stöd för det, säger Lars Jacobsson till Realtid.
Markreservationen för Texel gäller i ett år framåt och förutom Malmö så tittar bolaget även på andra europeiska städer för en potentiell fabriksetablering. Än då länge är det oklart hur mycket fabriken kommer att kosta att bygga.
– Det beror på hur långt ner vi går i värdekedjan. Det är billigare att bygga en sammansättningsfabrik, och en sådan skulle nog kosta omkring 10 miljarder kronor. Om vi även ska producera egna komponenter så hamnar prislappen snarare mellan 40 och 50 miljarder kronor, säger Lars Jacobsson.
Han arbetade tidigare inom oljeindustrin och var även med och grundade stirlingmotortillverkaren Azelio, som då hette Cleanergy. Texel Energy Storage grundades som ett solenergiföretag och skulle från början fokusera på att lagra solenergi för att kunna leverera el, framförallt under dygnets mörka timmar. Sedan ett par år tillbaka har de bytt fokus och satsar istället på batterimarknaden.
I september 2018 blev Texel utnämnda av amerikanska energidepartementet till att ha en av världens bästa batteritekniker för att kunna byta ut litiumbatterier i stor skala. Texel lyfter också gärna fram att bolagets batterier inte kräver några potentiella bristmetaller, till exempel litium, kobolt eller andra sällsynta jordartsmetaller.