Skatteverket har nyligen kontrollerat olika aktörer inom hästbranschen – och konstaterat att upp mot åtta av tio hade gjort fel. Det resulterade i drygt 28 miljoner i höjda skatter och avgifter, samt 57 brottsanmälningar.
Storfiffel i hästbranschen: Åtta av tio hade gjort fel
Mest läst i kategorin
Mellan åren 2019 och 2022 granskade Skatteverket ridskolor, stall som säljer hästar, uthyrning av stallplatser, trav- och galopptränare samt hovslagare. Granskningen omfattar 245 utredningar, varav 72 avser hovslagare. Bland hovslagarna fick drygt åtta av tio beslut om ändrad skatt. Bland övriga aktörer var motsvande siffra sju av tio.
– Resultatet bekräftar de tips och signaler vi fått från privatpersoner, fackföreningar, Arbetsmiljöverket och media om att det förekommer både medvetet fusk och omedvetna fel i hästbranschen, säger Emma Lindell, samordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
De vanligaste felen är oredovisade intäkter, men det förekommer även oredovisade förmåner och löner. Ett exempel kan vara att anställda får gratis stallplats, vilket ska redovisas som en förmån. Det är vanligt att de oredovisade intäkterna kommer in via Swish till privata konton.
En aktör köpte och sålde hästar och hyrde ut stallplatser för 1,2 miljoner kronor under ett år. Verksamheten var varken registrerad för moms eller F-skatt och hade ingen bokföring. En oregistrerad hovslagare arbetade på samma sätt. Skatteverket uppskattade intäkterna till 400 000 kronor under ett år.
Ett aktiebolag med galopphästar hade oredovisade intäkter på 730 000 kronor och oredovisade löner på 600 000 kronor. Utöver det tillkom 230 000 i oredovisade löner året efter i en enskild verksamhet.
– Vi har haft problem med att få svar på frågor och underlag från flera av de granskade aktörerna, säger Emma Lindell. Då får vi uppskatta intäkter, kostnader och löner och utifrån det beräkna vilken skatt och vilka avgifter de ska betala.