Realtid

Stora städer lockar inte tillbaka sina kontorsanställda

Rikard Jansson
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Stora amerikanska städer har problem med att locka tillbaka sina anställda till kontoren, även om livet i övrigt går tillbaka till tiden före covid. En färsk undersökning visar att under hälften av de anställda är tillbaka på kontoren konsekvent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

19 nov. 2024

Klassiska stora amerikanska kontorsstäder har problem med att locka tillbaka sina kontorsanställda. Detta blir ett stort slag för ekonomin då de anställda också håller liv i en betydande servicesektor. Flygbolag, hotell, sportevenmang med mera har åter goda bokningar. Men kontoren ligger efter.

Wall Street Journal har tittat på data från Kastle System, som samlar in data kring hur många som passerar in på kontor över hela USA. Företaget är stora på passersystem. I juni var siffran 44 procents inloggning i USA. Det är den högsta siffran som noterats sedan pandemins utbrott. Det innebär samtidigt att mindre än hälften av de anställda är tillbaka på kontoren konsekvent.

Avvikelsen är också större i de klassiska storstäderna. New York och San Francisco ligger klart under det historiska snittet. Problemet är exempelvis inte lika stort i Texas. Där är kontoren åter belagda. New York har mycket data och där har hyrorna för handelsytor minskat i 18 kvartal i rad. Mängden kontor som är vakanta har också ökat rejält sedan covid, upp till 125 miljoner kvadratfot, från 90 miljoner före pandemin, enligt data från CBRE.

I New York har också anställda hänvisat till ökad brottslighet som faktor till att man inte återvänder till jobbet. Vissa amerikanska aktörer har också helt sonika lagt ned att använda kontor. Yelp är ett sådant bolag. Bolaget har stängt sina kontor i Washington DC, New York och Chicago. Bakgrunden var att personalen helt enkelt inte var på kontoren i tillräckligt stor utsträckning.

I många fall använder de amerikanska bolagen precis som svenska en hybridlösning där de anställda kan jobba både hemma och på kontoret.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS