I lågkonjunkturens spår är oron för arbetslöshet nu stor bland yngre personer i Sverige. Samtidigt är det inte bara ekonomin som gör svenskarna bekymrade. Med allt fler klimatrelaterade krishändelser, är åtta av tio svenskar också oroliga för att drabbas av översvämningar och andra naturkatastrofer. Det här visar en ny undersökning som PwC har tagit fram med hjälp av Sifo.
Stockholmare mest oroliga för höjda boräntor
Mest läst i kategorin
Hela 41 procent av unga mellan 18-29 år är oroliga för att bli arbetslösa under det närmaste året. När det gäller inkomstnivåer, är de med en månadslön under 25 000 kronor allra mest bekymrade.
– Hushållens ekonomi har fått sig en törn under det senaste året och utrymmet i plånboken krymper. Så många som 83 procent oroas av den svaga kronkursens inverkan på svensk ekonomi, och många befarar att deras pengar inte ska räcka till eller att de ska bli arbetslösa, säger Jörgen Haglund, vice vd PwC Sverige.
Utöver den egna ekonomins utveckling, befarar även 79 procent att naturkatastrofer som skogsbränder, översvämningar och torka ska drabba Sverige.
– Klimatrelaterade krishändelser blir allt mer påtagliga, så även här i Sverige. Konsekvenserna är stora för samhället och enskilda individer, och är en tydlig varningsklocka för oss alla. Vi behöver intensifiera vårt klimatarbete för framtida generationers skull, menar Jörgen Haglund.
Övriga resultat från undersökningen
86 procent befarar att matpriserna ska fortsätta att stiga, och utifrån kön är det fler kvinnor än män som är bekymrade (89 procent).
Att vara oroad för höjda boräntor är vanligast i åldersgruppen 30-49 år (75 procent). Resultaten visar också att ränteoron är större i Stockholm än i Malmö och Göteborg.
55 procent uppger att de är oroliga för att en ny pandemi ska bryta ut.
Om undersökningen: PwC genomförde undersökningen med stöd av Kantar/Sifo i juni 2023. 1 108 privatpersoner i åldrarna 18-80 år deltog. Undersökningen ingår i en serie som relaterar till omställning och utveckling, där PwC:s ambition är att bidra till att lösa komplexa utmaningar i det svenska samhället.