Realtid

Stockholm tappar mot resten av landet - tillväxten i norr breddas

Realtid.se
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Skillnaderna i tillväxt mellan olika delar av landet är fortsatt stora i spåren av pandemin, inflation och höga räntor. Läget är särskilt utmanande i Stockholm som tappar fart jämfört med resten av Sverige. Norrlandsregionerna går bäst med fortsatt urstarka arbetsmarknader. Detta visar Nordeas Regionala Utsikter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Arbetslösheten är stabil i Norrland till skillnad mot övriga riket där arbetslösheten ökar. Storstadsregionerna har generellt de största tillväxtutmaningarna och tuffast är det i Stockholm, säger Nordeas chef för makroekonomisk analys Susanne Spector i en skriftlig kommentar,

Bostadsbyggandet är 60 procent lägre än toppåret 2021. De regionala skillnaderna är stora. Nedgången är minst i Gävleborg, där antalet nya bostäder bara har fallit med 10 procent, medan tappet i Blekinge är på hela 90 procent. Samtidigt växer befolkningen långsammare, vilket talar för ett dämpat bostadsbyggande även framöver.

– Kommuner med ambitiösa befolkningsmål har utmaningar. Många kommuner kommer inte att nå sina mål då befolkningen helt enkelt inte räcker till. För första gången på över ett decennium minskar befolkningen i flera regioner.

Regionernas BNP (BRP) krymper i de flesta regionerna i år. I ett längre perspektiv väntas Övre Norrland behålla toppositionen i tillväxtligan. Mellersta Norrland har också växlat upp och väntas placera sig på en andraplats under perioden 2019–2025. Att Mellersta Norrland flyttar fram sina positioner visar att tillväxten i norr breddas.

Skillnaderna mellan olika regioner är stora, precis som skillnaderna mellan olika branscher. Räntekänsliga delar av ekonomin, som bostadsbyggandet och hushållens konsumtion, har sett betydande nedgångar.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]