Realtid

Stjärnarkitekten satsar på lera: ”Lusten att förändra är stark i Sverige”

Gert Wingårdh ser miljötrenden i arkitektbranschen. Foto: Anders Frick
Gert Wingårdh ser miljötrenden i arkitektbranschen. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 08 juli 2023Publicerad: 08 juli 2023

Betong byts ut mot miljövänligare trä, och gammalt tegel återanvänds i nya byggnader. Det är en realitet i byggbranschen redan idag. Men nu tipsar stjärnarkitekten Gert Wingårdh Realtids läsare att hålla ögonen öppna på framtidens byggmaterial: Lera, hampakalk och halm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pratas om miljövänlighet i bygg- och konstruktionsbranschen, men vad säger kunderna egentligen?
– Alla kunder, precis alla, vill ha miljöanpassade byggnader. Hållbarhet har slagit igenom till 100 procent, säger Gert Wingårdh till Realtid.

Möter det något motstånd när ni föreslår att man ska bygga exempelvis i trä?
– Det är klart att man kan få frågor, framförallt finns det en oro för ekonomin och konkurrensen och så vidare. Men när vi kan visa på att, i fall efter fall, så är det möjligt att bygga i trä, så viker man sig och tycker att det är fantastiskt. Omställningstakten och lusten att förändra är stark i Sverige. Det här med miljö har verkligen slagit igenom, säger han.

Hur mycket dyrare är det att bygga i trä jämfört med betong?
– Målsättningen är naturligtvis att det inte ska vara dyrare. Men någon procent dyrare har det varit. Men det är också vad upphandlingarna kan slå på. Skicklig upphandling av en trästomme kan i dag konkurrera ut en stålstomme, säger han.

Hur tänker ni kring återanvändning av material? Är det något ni arbetar med?
– Alla våra projekt i dag handlar om den första funderingen: Vad kan vi återanvända? Tegel är enkelt, trä är lite svårare, men vi tittar på och arbetar med företag som kan det här. Stena Återvinning är ju en typisk aktör. De har till exempel föreslagit värmeväxlarplåtar som vi nu använder i ett projekt. Vi får också klichéer från tryck och man ska kunna få fantastiska bilder, alldeles gratis på en byggnad. Det är så mycket uppfinningsrikedom som bara gäller att kanalisera, säger han.

Berätta om något av era mest spännande projekt som är på gång just nu!
– Jag tror att det som är mest spännande är det som vi sedan 2017 håller på med i Malmö. Kvarteret heter Härberget och ligger vid Hyllie-stationen. Där bygger vi sju helt olika byggnader med helt olika tekniker och material, och testar vad både ekologisk och social hållbarhet kan bli, säger han.

Om man vill bygga ett hus idag – vad föreslår ni då om man vill vara så miljövänlig som möjligt?
– Det finns inte ett svar utan det finns många svar på det. Är du privatperson som vill bygga en villa så kan du fundera på en stomme av trä. Så skulle jag även be dig att fundera på hampakalk. Har du funderat på vad det är för någonting? Och antagligen skulle du svara nej. Har du funderat på att göra ett hus av halm? Nej, men det är fullständigt möjligt att göra det. Lera skulle jag titta och fundera på. Bor du här på västkusten? Vi har väldigt mycket lera. Allt det här är faktiskt realistiska och möjliga byggmaterial som vi har på gång i olika projekt just nu, säger han.

Till sist en liten framtidsspaning: Vad kommer för trender framöver inom bygg- och arkitektbranschen?
– Jag tror bara att detta kommer att vidgas. Vi vet ju liksom hur otroligt hållbart kalk har varit i form av kalksten och betong och så vidare. Ta korallreven – det är ju kalk som är stommen i dem. Att få biologiska organismer att växa till de byggnader som jag, du och vi kan drömma om. Det tror jag är drömmen, säger Gert Wingårdh.

ANNONS

Se hela intervjun i RealtidTV!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]