På grund av olycksrisken är drogtester i industrin allt vanligare. Men bolag oroar sig också för ekonomisk skada orsakad av droganvändning.
Stigande intresse för drogtester i tjänstesektorn
Mest läst i kategorin
Det har blivit vanligare att arbetsgivare drogtestar sin personal och med testningen blir det allt fler positiva utslag.
Transport, tung industri och lagerverksamhet är branscher där drogtester är vanligt.
Däremot är det få arbetsgivare som följer upp arbetsplatsolyckor med drogtester, något som enligt beroendespecialisten Fredrik Sparring borde ändras.
Han menar att cannabis ger förhöjd olycksrisk och att det därför kan finnas ett stort mörkertal.
Förekommer i alla branscher
Antalet arbetsplatsolyckor som medförde sjukfrånvaro i fjol uppgick till 39 400 stycken, vilket är en ökning med 11 procent på ett år.
Droganvändning förekommer i alla branscher. Enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät sticker hotell- och restaurangbranschen ut, skriver Arbetsliv.
Tjänstesektorn har också börjat få upp ögonen för drogtester på sina anställda.
”Där är företagen oroliga för ekonomisk skada till följd av droganvändning”, säger Sparring till Dagens Industri.
Svårt att masstesta
Att masstesta personal i offentlig sektor har dock visat sig vara lättare sagt än gjort.
Eskilstunas kommunalråd Jari Puustinen (M) ville drogtesta 10 000 kommunanställda, men fick bnej på grund av dagens lagstiftning.
Kommunens personalutskott undersökte om det går att göra frivilliga och slumpmässiga drogtester av redan anställd personal, eller införa krav på drogtester vid nyanställning.
Utredningen kom fram till att båda frågorna kan strida mot grundlagen och att det saknas stöd i kollektivavtalet, rapporterar SVT.
Läs mer:
Dödsolyckor på arbetsplatsen kan kosta storbolagen multum. Realtid
Efter knarkfyndet på Avanza: Fler tillslag väntar i finansbranschen. Realtid