Realtid

Statskontoret: Korruptionen har inte minskat

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Statskontoret har undersökt hur stor korruptionen är i landets 290 kommuner och 20 regioner. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statskontorets slutsats är att korruptionen inte är mindre än vad den var för tio år sedan, då en liknande rapport gjordes. Nu som då rör flest polisanmälningar plan- och byggområdet och den tekniska förvaltningen.

Korruption handlar inte enbart om pengar, ibland kan det kan också handla om vänskapskorruption, som inte är straffbelagd, och mycket vanligare. Ett exempel som ges är när vårdpersonal i början på coronapandemin ordnade med vaccinsprutor till sina anhöriga.

Kommuner och regioner behöver nu göra mer för att stoppa alla typer av korruptionen, enligt Statskontoret.

– Jobbar man inte aktivt mot korruption så är det ju svårt att tänka sig att det skulle bli mindre korruption, man behöver göra något för att bli av med det här, säger Johan Mörck. projektledare på Statskontoret till Sveriges Radio.

Statskontorets förslag och rekommendationer
Statskontoret lämnar förslag på kunskapshöjande insatser från regeringen och tio rekommendationer till kommuner och regioner på hur de kan förbättra sitt arbete mot korruption.

Ledningen har ett stort ansvar och måste ha en central roll i det förebyggande arbetet mot korruption. Exempel: ta initiativ till aktiviteter mot korruption, besluta om vem som har ansvar för frågorna, och hantera korruptionsmisstankar.

Korruption är mer än bara mutbrott. Förebygg all korruption som innebär att utnyttja en offentlig ställning för att uppnå otillbörlig vinning för sig själv eller andra.

Polisanmäl misstankar om korruptionsbrott. Det gäller när det finns konkreta misstankar om korruption som exempelvis rör en anställd eller en förtroendevald.

ANNONS

Analysera risker för korruption, och involvera personalen. Att ta med personal i diskussionerna om risker för korruption kan göra riskanalyserna mer träffsäkra och personalen mer medveten om risker.

Integrera arbetet mot korruption i redan befintliga processer så långt det går. Exempel: i det årliga arbetet med intern kontroll eller arbetsmiljö samt i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Fokusera på konkreta åtgärder som ger effekt.

Styrdokument ska vägleda och vara kända. Det gäller både i egna verksamheter och inom de kommun- och regionägda bolagen.

Stärk nödvändiga kunskaper och gör medarbetarna mer medvetna om korruptionsrisker.Exempel: håll frågan om risker för korruption levande genom regelbundna utbildningar och samtal om korruption samt genom att sprida aktuell information om korruption inom verksamheterna.

Intern öppenhet kan bidra till att bryta tystnadskulturer. Prata öppet om inträffade händelser och hur ni hade kunnat arbeta annorlunda för att förindra dem.

Informera anställda om var de kan vända sig om de har frågor eller vill anmäla. Se till att det finns information om bland annat de anställdas grundlagsskyddade rättigheter att lämna information till publicerande media.

Samverka och lär av andra. Sök samverkan med andra kommuner eller regioner och ta kontakt med SKR för att genom deras olika nätverk och stödmaterial förbättra arbetet mot korruption.

Läs hela rapporten här>>

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS