Reformen från 1990-talet fick inte önskad effekt. Riksrevisionen inleder en granskning av statens lokalförsörjning och utgifter för lokalanpassningar.
Staten granskas – 9 miljarder kronor under lupp
För ungefär 30 år sedan förändrades statliga myndigheters lokalförsörjning i grunden, i samband med att Byggnadsstyrelsen avvecklades, skriver Fastighetsnytt.
Myndigheterna fick då även ansvaret att hyra kontorslokaler och avgöra hur stor andel av anslaget som skulle gå till detta ändamål.
Detta förväntades leda till högre effektivitet, eftersom myndigheternas ledningar ansågs ha bäst insikt i verksamheternas behov.
Blev inte som politikerna avsåg
Men lokalförsörjningsreformen fick inte den effekt som politikerna hade hoppats på.
”Det finns indikationer på att myndigheterna inte minskat sina lokalytor i den utsträckning man kan förvänta sig. Det finns också indikationer på att man i den statliga sektorn använder större ytor per anställd än i den privata”, säger Krister Jensevik, revisionsdirektör på Riksrevisionen, till Fastighetsnytt.
Förhoppningen är att Riksrevisionens nya granskning ska leda till en effektivare användning av statens och samhällets resurser, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.
Statens samlade kontorshyror uppgår till omkring 9 miljarder kronor per år.
Läs mer:
Göteborgs nya fastighetsbolag jobbar med femårsplaner. Realtid
Flexibilitet och kortare avtal – så förändras hyresmarknaden. Realtid
Mat och hälsovård tar över köpcentrumen. Realtid