Realtid

”Staten bör köpa SBB:s fastigheter – men utan att rädda ägarna”

Nooshi Dadgostar. Foto: TT
Nooshi Dadgostar. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 26 maj 2023Publicerad: 26 maj 2023

Regeringen måste snabbutreda en statlig förköpsrätt som är applicerbar på fallet SBB, skriver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Ali Esbati på DN debatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Fastighetsbolaget SBB äger cirka 750 fastigheter för offentlig verksamhet som de hyr ut till kommuner, regioner och staten. Det handlar om allt från domstolar och polishus till sjukhus och skolor.

Börskursen har fallit med cirka 90 procent sedan räntorna började stiga och kredit­värderingsinstituten klassar bolagets obligationer som ”junk bonds”, det vill säga skräpobligationer.

Enligt Nooshi Dadgostar och Ali Esbati var SBB:s affärsidé osund för alla inblandade parter från början.

Skribenterna vill inte att staten går in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Därför att det bara skulle bara trissa upp priset och ”i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen”.

”Det regeringen måste göra är att ge den sittande utredningen ett tilläggsdirektiv att snabbutreda en statlig förköpsrätt, som även gäller fastig­heter som aktiebolag äger och som är applicerbar på fallet SBB. Prioriteras frågan kan riksdagen före sommaren ta beslut om statlig förköpsrätt och därmed rädda tillbaka de offentliga fastigheterna.”

Nooshi Dadgostar och Ali Esbati befarar annars att risken finns att främmande makt ska äga exempelvis rättsvårdande myndigheters fastigheter, med möjlighet att installera övervakande utrustning eller störa verksamheten.

Vänsterpartiet kommer nu att begära en extra debatt i riksdagen och lägga ett utskottsinitiativ med denna inriktning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]