Realtid

Sparar på julbelysning och satsar på energiinnovation: ”Viktigt symbolvärde”

Foto: Helsingborg.se
Anders Frick
Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022

Många städer minskar på julbelysningen i vinter – även om syftet främst är symboliskt. Samtidigt satsar Energimyndigheten och Vinnova miljonbelopp på innovationer som ska styra om elförbrukningen och minska toppbelastningen av elnätet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Juletider är mysiga tider med ljus i granar samt på gator och torg. Men inte så mycket i år. Många kommuner meddelar att man drar ner på belysningen – främst för att föregå med gott exempel.

I Helsingborg tänds säsongens vinterbelysning Vinterljus senare än normalt – och släcks tidigare.

– Vi sparar inte mycket på att släcka, men det är ett viktigt symbolvärde i att vi drar vårt strå till stacken. Vi hoppas det får helsingborgarna att tänka på vad de själva kan göra, säger Elisabet Lindberg, ansvarig för Vinterljus, i ett nyhetsinlägg.

Stadens satsning är en del av Energimyndighetens kampanj ”Varje kilowattimme (kWh) räknas”, som ska få Sverige att spara el.

Nu kompletteras kampanjen med en satsning som genomförs i samarbete med innovationsmyndigheten Vinnova. Fokus i satsningen är på innovativa lösningar eller beteendeförändringar som går att använda i närtid och som leder till en minskad elanvändning inom 6–12 månader. Budgeten för satsningen är på 10 miljoner kronor, vilket ska räcka för till ungefär 20 projekt.

– Vi vet att om vi minskar elanvändningen med ett par tre procent så minskar vi risken för störningar i elsystemet med upp till fem gånger. Denna satsning hoppas vi ger konkreta resultat snabbt men också varaktigt, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, i ett nyhetsinlägg.

Enligt Svenska kraftnät minskar risken för manuell frånkoppling inte bara vid minskad elanvändningen utan även om elanvändningen flyttas från dygnets morgon- och kvällstoppar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS