Många städer minskar på julbelysningen i vinter – även om syftet främst är symboliskt. Samtidigt satsar Energimyndigheten och Vinnova miljonbelopp på innovationer som ska styra om elförbrukningen och minska toppbelastningen av elnätet.
Sparar på julbelysning och satsar på energiinnovation: ”Viktigt symbolvärde”
Mest läst i kategorin
Juletider är mysiga tider med ljus i granar samt på gator och torg. Men inte så mycket i år. Många kommuner meddelar att man drar ner på belysningen – främst för att föregå med gott exempel.
I Helsingborg tänds säsongens vinterbelysning Vinterljus senare än normalt – och släcks tidigare.
– Vi sparar inte mycket på att släcka, men det är ett viktigt symbolvärde i att vi drar vårt strå till stacken. Vi hoppas det får helsingborgarna att tänka på vad de själva kan göra, säger Elisabet Lindberg, ansvarig för Vinterljus, i ett nyhetsinlägg.
Stadens satsning är en del av Energimyndighetens kampanj ”Varje kilowattimme (kWh) räknas”, som ska få Sverige att spara el.
Nu kompletteras kampanjen med en satsning som genomförs i samarbete med innovationsmyndigheten Vinnova. Fokus i satsningen är på innovativa lösningar eller beteendeförändringar som går att använda i närtid och som leder till en minskad elanvändning inom 6–12 månader. Budgeten för satsningen är på 10 miljoner kronor, vilket ska räcka för till ungefär 20 projekt.
– Vi vet att om vi minskar elanvändningen med ett par tre procent så minskar vi risken för störningar i elsystemet med upp till fem gånger. Denna satsning hoppas vi ger konkreta resultat snabbt men också varaktigt, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, i ett nyhetsinlägg.
Enligt Svenska kraftnät minskar risken för manuell frånkoppling inte bara vid minskad elanvändningen utan även om elanvändningen flyttas från dygnets morgon- och kvällstoppar.