Frågan om förkortad arbetstid väntas bli en av de tuffare i den kommande avtalsrörelsen – och kan få allvarliga konsekvenser för småbolagen.
Småbolagen slår larm: Tvingas stänga vid 35-timmarsvecka
Mest läst i kategorin
En av åtta små industriföretag riskerar att tvingas lägga ned sin verksamhet om Sverige inför 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Det visar en ny undersökning från Teknikföretagen där närmare 500 företag har deltagit.
Medan större företag kan möta utmaningen genom att flytta verksamheten utomlands står mindre sådana med färre än 20 anställda inför en betydligt mörkare framtid.
Missa inte: Kortare arbetsvecka – dyr reform med hälsovinster. Realtid
Hela 13 procent av dem uppger att en lagstiftad arbetstidsförkortning skulle kunna leda till nedläggning.
”Timkostnaden går upp med 15 procent i ett slag av en sådan reform. Detta samtidigt som företagen under lång tid haft extremt svårt att hitta kompetens”, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen, till Dagens Industri.
Växlar krav
Undersökningen visar också att vartannat företag skulle behöva nyanställa om reformen genomförs, något som redan i dag är en stor utmaning för industrin. En lika stor andel bedömer att deras internationella konkurrenskraft skulle försämras avsevärt.
Fackförbunden står dock fast vid kravet på kortare arbetstid.
Läs mer: Trötta på arbetslivet? De vill jobba mindre. Realtid
”Arbetstiden hör ihop med lönebildningen, den ska vi parter förhandla om”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Frågan väntas bli en av de tuffaste i den kommande avtalsrörelsen, där parterna möts den 19 december för att växla krav. Totalt berörs över 3,4 miljoner anställda av förhandlingarna.
Missa inte: Trots pressad ekonomi vill tyskarna arbeta mindre. Realtid