Realtid

Skatteexperten: ”Höj gränsen för statlig skatt”

Skatteforskaren Åsa Hansson som menar att det är hög tid för en skattereform. ”På sikt skulle alla vinna på det ”, säger hon. Foto: Charlotte Carlberg-Bärg.
Skatteforskaren Åsa Hansson som menar att det är hög tid för en skattereform. ”På sikt skulle alla vinna på det ”, säger hon. Foto: Charlotte Carlberg-Bärg.
Realtid.se
Uppdaterad: 25 aug. 2023Publicerad: 25 aug. 2023

Sänk skatten på arbete genom ett kraftigt grundavdrag, höj gränsen för statlig skatt, inför enhetlig moms och sänk bolagsskatten. Det är några av råden som skatteexperten Åsa Hansson vill ge politikerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politiker följer inte experternas råd om skatter. Det menar Åsa Hansson, skatteexpert och docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Därför leder den svenska skattepolitiken till minskad välfärd, tappad internationell konkurrenskraft och ökade samhällsklyftor. Nu är det hög tid för en skattereform – något som alla skulle vinna på, säger hon.

De senaste decennierna har skatter på fastigheter, konsumtion och visst kapital successivt minskat samtidigt som skatten på arbete ligger kvar på en hög nivå. Dessutom har skatten på företagande inte följt med neråt i samma utsträckning som i andra länder. Det är denna utveckling som får en i stort sett enig ekonomkår att sucka tungt:

– Jag har nästan gett upp. Innan var jag lite eldig och hade tilltro till att det gick att påverka med fakta och forskningsresultat, säger Åsa Hansson i en artikel i nyhetsbrevet Apropå från Lunds universitet.

Åsa Hansson har även varit ledamot i Finanspolitiska rådet och deltagit i flera offentliga utredningar om skatter. Förra året skrev hon en rapport åt studieförbundet Näringsliv och samhälle om hur en omfattande skattereform skulle kunna se ut.

– Vi ekonomer har pratat om att det behövs en skattereform i 15 år nu, men politiker tycks ovilliga att agera, säger hon.

Så här bör skattesystemet förändras om vi vill ha en kombination av gott företags- och innovationsklimat samt en god offentlig välfärd, enligt Åsa Hansson:

Sänk skatten på arbete genom ett kraftigt grundavdrag för beskattningsbar inkomst, det vill säga ingen skatt upp till en inkomst på 135 000 kr, samtidigt som jobbskatteavdrag och andra nedsättningar slopas. Det skulle göra systemet enklare och ge mer i lönekuvertet till alla oavsett lön. Särskilt skulle en sänkning gynna personer med låga inkomster som idag har svårt att komma in på arbetsmarknaden, eftersom det skulle öka incitamenten att arbeta och samtidigt sänka arbetsgivarnas kostnad att anställa.

Höj gränsen för statlig skatt. Enligt Åsa Hansson finns många viktiga yrkesgrupper såsom ingenjörer och sjuksköterskor som idag ligger på gränsen för statlig skatt. Idag saknar de incitament att axla mer ansvar, flytta på sig på grund av att lönehöjningen inte blir så stor som den skulle kunna bli.

ANNONS

Förenkla systemet och öka transparensen. Öka likformigheten på alla typer av kapitalskatter, från investeringssparkonton (ISK) till fåmansbolag och fastigheter. Slopa jobbskatteavdraget till förmån för ökat generellt grundavdrag (se ovan). Synliggör den totala skattekostnaden, såsom arbetsgivaravgiften på lönebeskedet.

Beskatta all konsumtion lika. Sveriges beskattning av konsumtion ligger lågt jämfört med andra EU-länders, trots att det är en relativt ”bra” skatt. Olika typer av konsumtion beskattas också olika vilket snedvrider konsumtionsval och gör systemet krångligt. Därför föreslår Åsa Hansson en enhetlig moms på 25 procent. Idag beskattas livsmedel samt krog- och hotellbesök med 12 procent.

Kompensera låginkomsttagare. Nackdelen med en höjd livsmedelsmoms är att det slår mot låginkomsttagare som lägger en relativt större del av sin inkomst på mat. Dock är lägre livsmedelsmoms ett dyrt och trubbigt sätt att omfördela på eftersom alla, inte bara låginkomsttagare, betalar den lägre momsen. Ett träffsäkrare och billigare sätt att hjälpa låginkomsttagare är direkta inkomststöd eller höjt barnbidrag. Dessutom är tanken att skatten på arbete sänks vilket ökar inkomsterna efter skatt.

Höj fastighetsskatten och beskatta alla boendetyper lika. Också bostadsrätter och hyresrätter bör beskattas på samma sätt som småhus. Idag beskattas hyresrätten hårdare och bostadsrätten mildare. Maxbeloppet för småhus är lågt satt, drygt 9000 kronor, vilket innebär att ägare av lågt värderade hus får betala samma som ägare för högre värderade hus. Eftersom mark och fastigheter är oflyttbara garanterar dessa, liksom moms, en stabil inkomst till staten. Att beskatta fastigheter lägre än andra tillgångar driver upp fastighetspriserna vilket leder till att fler får höga skulder – Sverige har höga hushållsskulder – och att många får svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Stämpel- och vinstskatt på fastigheter slopas eftersom de minskar omsättningen och gör att vi inte använder befintligt bestånd av bostäder på ett bra sätt.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Sänk bolagsskatten som bör ligga under genomsnittet i EU och OECD. Sverige har historiskt haft lägre bolagsskatt än EU- och OECD-snittet, nu ligger den på snittet. Sverige är ett litet land i periferin och kan inte konkurrera med en stor marknad. Som kompensation bör skattesatsen ligga under stora länders. En sänkning skulle medföra ett marginellt inkomstbortfall för staten, eftersom bolagsskatten ger blygsamma intäkter, men desto mer öka attraktiviteten för att göra investeringar i Sverige och förhindra att aktivitet flyttar ut, enligt Åsa Hansson.

Återinför inte arvs- och förmögenhetsskatt. Sådana skatter tror inte Åsa Hansson på av flera skäl: De är lätta att undvika och ger förhållandevis lite intäkter till staten. Det är ojämlikhet i den nedre delen som är ett stort problem och den påverkas marginellt av en arvs- och förmögenhetsskatt. Dessutom får också fattiga människor arv och skulle faktiskt proportionerligt drabbas mer än rika av en återinförd arvskatt.

Beskatta utsläpp snarare än energi – men avvakta. Miljöskatter är en av få skatter som inte kan klassas som skadliga eftersom de rättar till ett allvarligt problem, men de gäller att beskatta rätt. Utsläppen ska beskattas och inte aktiviteten. Därför ska inte energi beskattas, utan snarare utsläppen från energikonsumtion. Olika energikällor släpper ut olika mycket. Här sker mycket på EU-nivå som Sverige måste förhålla sig till, varför Åsa Hanssons råd är att avvakta. Vidare är miljö- och klimatproblemen globala och internationella överenskommelser bör uppmuntras.

ANNONS

Förstatliga. Stora skillnader mellan kommuner att generera skatteintäkter och därmed finansiera vård och skola talar för att systemet bör ses över. Förstatliga vård och skola skulle sannolikt göra den mer jämlik.

Källa: Nyhetsbrevet Apropå

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]