Det har aldrig funnits någon tydlig riktning eller ambitionsnivå för digitaliseringsmyndigheten DIGG, rekryteringsprocessen är oprofessionell, och dessutom har myndigheten byggt upp en kostsam styrmodell. Det är något av den kritik som ett antal nuvarande och tidigare anställda på myndigheten nu kommer med.
Skarp kritik mot myndigheten: ”Utpräglad nepotism och tystnadskultur"
Mest läst i kategorin
DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, inrättades 2018 som den myndighet som skulle få det samlade ansvaret för att stödja, samordna och följa upp digitalisering inom svensk offentlig förvaltning.
Nu riktas skarp kritik mot myndigheten i ett brev till Regeringskansliet, som uppmuntras att göra en granskning av DIGG. Realtid har tagit del av brevet, som är anonymt men gemensamt skrivet av ett antal personer som jobbar – och har jobbat – på DIGG.
”Det föreligger enligt oss en risk att DIGG, i stället för att bidra till, hämmar digitaliseringen i Sverige. Vi ställer vår förhoppning till att er framtida granskning leder till förändringar som gör att en ny, fungerande styrning och ledning kommer på plats”, skriver skribenterna.
Enligt brevet så skulle Regeringskansliet särskilt behöva granska om myndigheten och dess ledning är organiserad och har tillräckliga förutsättningar för att lösa sitt uppdrag. DIGG:s generaldirektör Anna Eriksson pekas särskilt ut i brevet:
”GD Anna Eriksson har aldrig upplevts vara intresserad av att bygga upp en myndighet, än mindre en myndighet som innefattar digital förvaltning.
GD Anna Eriksson hämmar DIGG:s möjligheter att ta tillvara myndighetens samlade kompetens /../
Högsta ledningen har en oförmåga att förmedla en övergripande vision och målbild för myndigheten som alla förstår. Detta gör att det blir fritt fram för egna tolkningar av vilken strategi som ska användas för att driva verksamheten framåt, vilket har skapat många ”myndigheter i myndigheten” där olika leveransledare och leveransområdeschefer driver ”sina” frågor helt utan att tänka på helheten”, står det i brevet.
Brev skjuter också in sig på myndighetsledningens påstådda oförmåga att organisera, styra och leda myndigheten utifrån grundläggande perspektiv.
”Att myndigheten helt saknar digitala verktyg för samarbete och information/kommunikation har lett till en stor ineffektivitet i arbetet. Att ledningen inte haft förmågan att prioritera de mest basala behoven hos medarbetarna visar på inkompetens. Detta särskilt eftersom ledningen löpande påtalar att myndigheten ska arbeta agilt”, står det.
Dessutom klagar brevskrivarna på att DIGG:s nomenklatur. Chefer på lägsta nivån heter leveransledare istället för grupp-, sektions- och enhetschefer. Ledningsgruppen heter Styra och leda istället för ledningsgrupp. Ytterligare utdrag ur brevet:
”Det finns en utpräglad nepotism som underbyggs av en undermålig CV-lös rekryteringsprocess”
”DIGG premierar ’Ja-sägare’, vilket leder till att problem inte får lyftas, vi ska helst inte göra riskanalyser utan möjlighetsanalyser och vi ska bara prata om det som går bra.”
”Det har skapats en tystnadskultur på myndigheten. Medarbetare vågar inte längre uttrycka avvikande åsikter eller ens ställa frågor som skulle kunna upplevas ifrågasättande.”
”Det finns tydliga tendenser hos vissa personer i ledande ställning att vilja skapa en form av personkult kring sig själva. Detta är ett beteende som inte gynnar myndighetens kultur.”
Brevet avslutas med ett krav på en ny ledning:
”Om DIGG ska kunna fungera som en effektiv myndighet krävs en helt ny ledning. En ledning med förmåga att leda och styra verksamheten, att tydliggöra riktning och att prioritera. En ledning som har förmåga att ta tillvara medarbetarnas samlade kompetens och skapa verklig effekt i samhället. Vi, ett antal tidigare och nuvarande medarbetare, ställer därför vår förhoppning till att du/ni kan göra något som förändrar denna ohållbara situation.”
Realtid söker DIGG:s generaldirektör Anna Eriksson för en kommentar.