Realtid

SCB: Nedgång i BNP andra kvartalet 2023

Realtid.se
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 29 aug. 2023

Sveriges BNP minskade med 0,8 procent under andra kvartalet, säsongrensat och jämfört med kvartalet innan. Nedgången förklaras framför allt av minskad varuexport och lagerinvesteringar. Kalenderkorrigerat och jämfört med andra kvartalet 2022 minskade BNP med 1,0 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

19 nov. 2024

– BNP tyngdes av nedgångar inom flera komponenter andra kvartalet, såsom en svag nettoexport och minskade lagerinvesteringar. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för fjärde kvartalet i rad, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, i en skriftlig kommentar.

Procenttalen avser säsongrensade volymförändringar i jämförelse med föregående kvartal, om inget annat anges.

SCB:s statistik visar att hushållens konsumtion minskade med 0,2 procent. Minskade utgifter för bostäder samt rekreation och kultur bidrog mest till nedgången.

Den offentliga konsumtionen steg med 0,5 procent. De kommunala myndigheternas konsumtionsutgifter steg med 0,3 procent och statens konsumtionsutgifter ökade med 0,8 procent.
Lagerinvesteringarna drog ned BNP-utvecklingen med 0,4 procentenheter. Lager inom varuhandeln bidrog mest till nedgången.

Fasta bruttoinvesteringar var oförändrade. Investeringar i bostäder fortsatte att minska medan investeringar i övriga byggnader och anläggningarökade och höll tillbaka nedgången.
Exporten minskade med 0,8 procent och importen ökade med 0,1 procent. Exportnettot drog ned BNP-tillväxten med 0,5 procentenheter.

Näringslivets förädlingsvärde minskade med 1,1 procent. De varuproducerande branscherna sjönk med 0,8 procent och de tjänsteproducerande minskade med 1,2 procent. Förädlingsvärdet inom de offentliga myndigheterna minskade med 0,4 procent.

Antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade med 0,4 procent. Antalet arbetade timmar i hela ekonomin sjönk med 0,8 procent och med 1,1 procent inom näringslivet. Arbetsproduktiviteten i näringslivet var oförändrad.

Hushållens reala disponibla inkomster minskade med 3,0 procent jämfört med andra kvartalet 2022.
Den offentliga förvaltningen visade ett överskott på 31,7 miljarder kronor för andra kvartalet 2023. Det andra kvartalet 2022 var överskottet 86,1 miljarder kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS