Realtid

Så påverkas köpkraften i orostider: ”Funktion viktigare än njutning”

John Magnus Roos, lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde och konsumtionsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 14 okt. 2022Publicerad: 14 okt. 2022

– Några konsekvenser är att det nödvändiga prioriteras när budgeten krymper, vilket innebär att boende och mat samt transport får större andel av den totala hushållsbudgeten. Vardagslyx som dyrare mat och dryck samt restaurangbesök väljs bort, säger John Magnus Roos till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde och konsumtionsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg, och har en lång erfarenhet av hur den privata köpkraften påverkas när ekonomin försvagas eller förstärks.

Han drar paralleller till hur privatkonsumtionen har påverkats vid tidigare finanskriser och ser att kapitaltunga investeringar skjuts på framtiden.

– Bilar, möbler och vitvaror byts inte ut om det inte är absolut nödvändigt. Det är viktigare att rättfärdiga sådana beslut i ekonomiskt tuffa tider. Funktion blir viktigare än njutning, estetik och socialt anseende, säger han.

Samtidigt så konstaterar han att de hushåll som framöver ges möjlighet att konsumera vardagslyx och göra kapitaltunga investeringar uppskattar detta ännu mer, just eftersom det sällsynta står högt i kurs.

Han tror att svenska folket kommer att prioritera boendet, vilket kan slå hårt mot andra konsumtionskategorier.

– Eftersom mycket talar för att hushållens boendekostnader kommer att öka ännu mer framöver på grund av räntorna och energipriserna, så kommer detta givetvis få följdeffekter och påverka sysselsättningen och ekonomi i stort, säger han.

I andra europeiska länder har staten vidtagit åtgärder för att ekonomiskt stödja de mest utsatta hushållen, men där har energipriserna ofta ökat än mer än i Sverige. Hur ser John Magnus Roos på detta?
– Kanske kan sådana åtgärder vara strategiska i syfte att hålla upp den generella konsumtionen och därmed sysselsättningen. Jag skulle dock bli förvånad om Sverige tar motsvarande beslut inom en snar framtid, säger han.

Kommer detta även att påverka hur vi mår?
– Välbefinnandet är kopplat till vår köpkraft och då människor överlag inte uppskattar att gå ner i välstånd, så är det troligt att svenska befolkningen kommer att bli mindre lyckliga framöver. På så vis hade det varit bättre att fortsätta med kallkorv istället för Pata Negra och budgetöl istället för belgisk trappist, säger John Magnus Roos.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS