Sjukskrivningarna i Sverige har nått nya rekordnivåer på 91,9 miljarder. De bakomliggande orsakerna är stress och psykisk ohälsa.
Så många miljarder kostar stress och psykisk ohälsa
Mest läst i kategorin
Kostnaderna för landets sjukskrivningar 2024 ökade med 14,2 miljarder kronor med en nota som landade på 91,9 miljarder.
Detta visar en ny rapport från försäkringsbolaget Skandia, skriver Svenska Dagbladet.
Missa inte: Stressfällan: Sömnbrist och drogmissbruk ökar. Realtid.
Vi mår sämre och sämre
Enligt Skandias hållbarhetschef, Gabriel Lundström, är den största orsaken till sjukskrivningar psykisk ohälsa, som står för 46 procent av fallen.
”Egentligen började man se trenden redan på 90-talet efter den ekonomiska krisen och stora neddragningar inom bland annat det offentliga”, säger han till tidningen.
Sedan dess har svenskarna mått sämre och sämre. För att trenden ska kunna brytas behöver bland annat arbetsgivare aktivt förebygga psykisk ohälsa genom preventiva insatser som företagshälsovård och flexibla arbetstider, menar han.
Stress – en kvinnofälla
Även Försäkningskassan rapporterar om rekordmånga sjukskrivningar kopplade till psykisk ohälsa – mer specifikt, stressrelaterade sådana.
Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar har ökat från 34 700 till 43 500 mellan år 2019–2024. Det är en ökning med 25 procent och innebär en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress.
Enligt Försäkringskassans lägesrapport löper kvinnor mer än dubbelt så hög risk att bli sjuka av stress, jämfört med män. Det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas.
”Vi vet att en faktor för att inte blir sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning”, skriver Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, i rapporten.
Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning.
Psykologen: Vila mindre
Till den som tillhör den stora mängd personer som sjukskrivit sig på grund av stress har psykologen Jakob Clason van de Leur tips på ett sätt att bli frisk.
Traditionella behandlingar fokuserar för mycket på vila och återhämtning. När han själv möter patienter med utmattningssyndrom frågar han istället patienten vad den har lust med.
”Jag uppmanar patienterna att göra det som faller dem in, utan att försöka värdera det de gör: ’Ta en promenad, gå på bio eller besök ett museum; tänk inte på vad du borde göra – det behöver inte vara nyttigt'”, säger han till Dagens Nyheter.
Läs mer: Psykadeliska svampar alternativ för stressade chefer. Dagens PS