Regeringens beslut att stoppa 13 havsbaserade vindkraftsprojekt har väckt starka reaktioner. Stoppet riskerar att bromsa landets energiomställning, förvärra elkrisen och undergräva investeringar på över 500 miljarder kronor.
"Rena vansinnet" – regeringens vindkraftsbeslut sågas
Förra veckans besked från regeringen slog ner som en bomb i vindkraftsbranschen.
13 planerade vindkraftsprojekt i Östersjön stoppas – med hänsyn till Sveriges försvarsförmåga. Försvarsminister Pål Jonson (M) framhåller att vindkraften kan försvåra signalspaning och förlänga tiden det tar att upptäcka ballistiska missiler och kryssningsrobotar från potentiella hot – särskilt med närheten till Rysslands Kaliningrad.
Missa inte: Vindkraftens nedgång kan stoppa ny kärnkraft. Realtid
Beslutet mött skarp kritik både inom och utanför landet.
”Hål i huvudet”
En av de mest högljudda kritikerna är Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister och generaldirektör för Svenska Kraftnät.
”Rena vansinnet”, kallar han regeringens beslut.
Havsbaserad vindkraft har enligt honom stor potential att snabbt öka elproduktionen, särskilt i södra Sverige där elförsörjningen är svagast i Europa.
”Från energipolitiska utgångspunkter tycker jag att det här är hål i huvudet,” säger Odenberg till Dagens Industri.
Giles Dickson, vd för den europeiska organisationen Wind Europe, ifrågasätter regeringens logik.
”Alla andra länder runt Östersjön vill bygga mer havsbaserad vindkraft. Sverige har en av Europas längsta kuster, men en kapacitet som är bland de lägsta”, säger han till tidningen.
Oliwia Mróz-Malik från polska vindkraftföreningen PSEW beklagar beslutet, som hon menar spelar i händerna på Ryssland som vill att Europa ska förbli beroende av fossila bränslen.
Ord mot ord
Saabs (börskurs Saab) vd Micael Johansson menar att tekniska lösningar existerar finns för att hantera vindkraftens påverkan på försvaret.
Försvarsmakten hävdar å sin sida att Saabs teknik inte täcker alla kritiska behov, särskilt inom undervattensövervakning, skriver Dagens Nyheter.
Beslutet har också ekonomiska implikationer.
Professorn: Skadar trovärdigheten
Enligt Svensk Vindenergi riskerar investeringar på upp till 550 miljarder kronor att gå om intet. Experter varnar också för att de politiska låsningarna kring både vind- och kärnkraft hotar Sveriges mål att fördubbla elproduktionen till 2045.
”Om man inte kan få fram en trovärdighet när det gäller förutsättningarna att bygga nya energilösningar, då kommer det att vara en starkt hämmande faktor”, säger ekonomiprofessor Pontus Braunerhjelm till Dagens Industri.
Läs mer: Europa riskerar förlora nyckelindustrier till Kina. Realtid