Realtid

Rekordhögt sparande på bankkonto

Realtid.se
Uppdaterad: 25 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

Hushållens finansiella nettoförmögenhet minskade med 10 procent under andra kvartalet 2022 då både börs och värdet på bostadsrätter sjönk. Sparandet på bankkonto var samtidigt rekordhögt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under kvartalet steg räntorna och tillväxttakten i hushållens lån föll 0,6 procentenheter till 6,3 procent efter en uppgång under 2020 och 2021. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB.

Hushållens nysparande i finansiella tillgångar uppgick under andra kvartalet 2022 till 236 miljarder kronor. Skulderna ökade samtidigt med 75 miljarder kronor vilket genererade ett finansiellt sparande på 161 miljarder. Det var det näst högsta sparandet som någonsin uppmätts. Bara andra kvartalet i fjol har visat högre sparande. Det finns en säsongsvariation i hushållens sparande som brukar vara som högst under det andra kvartalet. Det beror till stor del på att de flesta aktieutdelningar sker då.

För det andra kvartalet 2022 var hushållens nettoinsättningar på bankkonto rekordhögt och uppgick till 97 miljarder kronor. Hushållens nettoinsättningar på bankkonto har inte varit på så höga nivåer sedan det första kvartalet 2020, då coronapandemin bröt ut och hushållen gjorde nettoinsättningar på 86 miljarder kronor.

Hushållen har under den senaste femårsperioden gjort nettoinsättningar på bankkonton på 828 miljarder kronor trots låga insättningsräntor.

Enligt Affärsvärldens generalindex sjönk börsen med 17,6 procent under andra kvartalet 2022. Under samma period nettoköpte hushållen aktier för 18 miljarder kronor där svenska börsnoterade aktier utgjorde det största nettoköpet på 14 miljarder kronor. Samtidigt nettosålde hushållen fonder för 10 miljarder där det största uttaget var i utlandsregistrerade fonder. Det är andra kvartalet i rad som hushållen säljer av fondandelar.

Marknadsvärdet på hushållens bostadsrätter minskade
Hushållens tillgångar i bostadsrätter uppgick till 3 281 miljarder kronor vid utgången av det andra kvartalet, vilket var en minskning med 226 miljarder jämfört med föregående kvartal. Marknadsvärdet på hushållens tillgångar i bostadsrätter har stigit under en lång period med undantag för några få kvartal. Under andra kvartalet 2022, då räntorna steg, minskade marknadsvärdet med 6,7 procent.

Även om marknadsvärdet fortfarande ligger på höga nivåer så har en liknande nedgång endast inträffat en gång tidigare sedan tidsserien startade år 1996. Det var tredje kvartalet 2008 då marknadsvärdet sjönk med 6,2 procent i spåren av finanskrisen, skriver SCB.

Hushållens nettoköp av nya bostadsrätter uppgick till 10 miljarder, vilket var i linje med föregående kvartal, men 8 miljarder lägre än under samma kvartal föregående år. Nya bostadsrätter består av ombildade hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter.

ANNONS

Under det andra kvartalet 2022 uppgick den årliga tillväxttakten i lån till 6,3 procent, vilket var 0,6 procent lägre jämfört med föregående kvartal. En bidragande orsak till minskningen är räntehöjningarna som skedde under kvartalet. Lån består av nytagna lån minus genomförda amorteringar.

Trots fortsatt högt finansiellt nettosparande minskade nettoförmögenheten under kvartalet då både stockholmsbörsen och marknadsvärdet på bostadsrätter sjönk.

Den finansiella nettoförmögenheten uppgick vid slutet av andra kvartalet 2022 till 13 030 miljarder kronor, vilket var en minskning med 1 504 miljarder eller 10 procent jämför med föregående kvartal. Det är det största fallet sedan tidseriens start år 1996. Trots nedgången under kvartalet har hushållens finansiella nettoförmögenhet stigit med 2 660 miljarder kronor sedan coronapandemins utbrott första kvartalet 2020.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]