Realtid

"Rekon­struk­törer ska ställas under tillsyn"

Morgan Johansson
Morgan Johansson, justitieminister. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022

För ett mer effektivt och ändamålsenligt förfarande vid rekonstruktioner föreslår regeringen i dag en ny lag om företagsrekonstruktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen föreslår i dag en ny lag om företagsrekonstruktion i syfte att skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt förfarande vid rekonstruktion. Det föreslås bland annat att en rekonstruktionsplan som innehåller alla nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med ett företags ekonomiska problem ska kunna fastställas med bindande verkan. Det framgår av ett pressmeddelande från Justitiedepartementet.

Vidare föreslås en skärpning av det så kallade livskrafts­testet som används för att bedöma chanserna till fort­satt verksamhet. Det föreslås också att den som är i rekonstruktion får rätt att säga upp varaktiga avtal i förtid, till exempel ett kostsamt hyresavtal.

– Regeringens förhoppning med den nya lagen är att färre företag avvecklas till följd av ekonomiska problem, någonting som ger positiva effekter för både gäldenärer och borgenärer och dessutom ger samhällsekonomiska vinster, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i en presskommentar.

Vidare föreslår regeringen att kraven på rekonstruktörer skärps och att rekon­struk­törer ska ställas under tillsyn. Förslagen ökar förutsättningarna för lyckade företags­rekonstruk­tioner och minskar risken för brottsligt utnyttjande av rekon­struktionsregelverket och lönegarantin.

Förslaget innebär också att det skapas förutsättningar att koncen­trera handlägg­ningen av rekonstruktionsärenden till färre tings­rätter än i dag. Förslagen innebär också att EU:s insolvensdirektiv genomförs.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]