Realtid

Regeringens pensionskompromiss stoppas av oppositionen

Jakob Forssmed (KD), finansutskottets ordförande. Foto: TT
Jakob Forssmed (KD), finansutskottets ordförande. Foto: TT
Finwire/Realtid.se
Uppdaterad: 13 juni 2022Publicerad: 13 juni 2022

Regeringen kommer att stoppas av oppositionen från att lägga fram sin pensionskompromiss i riksdagen. Detta eftersom den kom in för sent, uppger finansutskottets ordförande Jakob Forssmed (KD), till SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Med några få minuter innan utskottsmötet kom det ett nytt förslag som inte hunnit beredas på rätt sätt, och därför måste vi förhålla oss till det, sade Forssmed till SVT.

Moderaternas Elisabeth Svantesson har till SVT uppgett att man står fast vid oppositionens förslag för att det “är i grunden bättre” än det som föreslagits än av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Tidigare under måndagen meddelade C att man kommer att rösta på regeringens budget – bland annat just eftersom man enats kring pensionsfrågan.

Här är regeringens och Centerpartiets pensionsförslag:

1. Garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 000 kronor vilket ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående, enligt 2022 års priser. Höjningen ska betalas ut snarast möjligt, och retroaktivt om det inte är möjligt med utbetalning från augusti. Följdjusteringar görs inom bostadstillägg samt övriga regelverk som ex för socialtjänstavgifter med ambitionen att nivåhöjningen får avsedd effekt. Förslaget bedöms kosta drygt 4 000 miljoner kronor under 2022.

2. En utredning tillsätts skyndsamt med syfte att snarast möjligt föreslå en så kallad gas i pensionssystemet. Utredningen ska vidare analysera nivån på förskottsräntan och återkomma med förslag på eventuella justeringar. En utredning ska vidare tillsättas för att närmare se över änkepensionen.

3. Utanför pensionsgruppens mandat åtar sig regeringen att remittera ett förslag om en ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar från 1 januari 2023 med en offentligfinansiell effekt på 800 miljoner kronor. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i månaden i skattesänkning. Syftet är att kompensera personer som väljer att förlänga arbetslivet ytterligare.

4. Bostadstillägget höjs från och med augusti 2022. Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor på hushållsnivå. Förslaget bedöms öka utgifterna för bostadstillägget med ungefär 200 miljoner kronor 2022.

ANNONS

Källa: Regeringskansliet

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]