Realtid

Regeringens nej till vindkraft hotar Sveriges elförsörjning

Regeringens beslut om vindkraften "ett dråpslag"
Vindkraften utgör "oacceptabla konsekvenser för Sveriges försvar", säger försvarsminister Pål Jonson (M). (Foto: Johan Nilsson/Claudio Bresciani/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 06 nov. 2024

Vindkraften i Östersjön hotar Sveriges försvar, samtidigt som regeringens beslut att sätta stopp för en rad vindkraftsparker kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges elförsörjning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Som i ett slag stoppade regeringen på måndagen 13 planerade vindkraftsparker i Östersjön av försvarspolitiska skäl, rapporterar SVT Nyheter.

”Regeringen anser att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges försvar att bygga de aktuella projekten i Östersjöområdet”, sade försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.

Läs mer: Stort haveri för ny vindkraft – trots rekord. Dagens PS

Den ökade säkerhetspolitiska oron, särskilt hotet från Ryssland och Kaliningrad, gör att regeringen prioriterar Sveriges försvarsförmåga framför vindkraftsutbyggnaden.

”Det största problemet med vindkraftverk är att de påverkar våra sensorer på ett väldigt negativt sätt”, sade Carl-Johan Edström, generallöjtnant och chef för försvarsstaben, förra veckan till SVT Nyheter.

Så mycket ökar elbehovet

”Dagens besked är ett tufft besked att ge”, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och tillade:

”Det är samtidigt ett givet besked att ge med bakgrund av det säkerhetspolitiska läget och att vi tar försvaret av Sverige på allra största allvar.”

ANNONS

Missa inte: Bakslag för vindkraft – Vattenfall: ”Inte lönsamt”. Dagens PS

Industrins elbehov väntas öka med runt 80 till 90 terawattimmar till år 2035, vilket enligt Teknikföretagen är långt innan ny kärnkraft kommer att kunna leverera mer el.

”För svensk industri är detta ett dråpslag”, skriver branschorganisationens näringspolitiska expert inom klimat och energi, Miriam Münnich Vass.

Läs mer: Vindkraftens nedgång kan stoppa ny kärnkraft. Realtid

ANNONS

Danska bolaget: Kan samexistera

Hon får medhåll av Per Tryding, vice-vd på Sydsvenska handelskammaren, som kallar regeringens beslut ett haveri.

Även Energibranschen riktar stark kritik mot det överraskande beslutet. Danska vindkraftsbolaget Ørsted har planerat en investering på upp till 50 miljarder kronor för att stärka elförsörjningen i Skåne.

”Vi har bra och nära samarbete med militära myndigheter både nationellt och inom Nato och hanterar dagligen och regelbundet frågor om samexistens”, säger Cecilia Bergman, Sverigechef på Ørsted, till Dagens Industri.

ANNONS

Missa inte: Europa riskerar förlora nyckelindustrier till Kina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS