400 miljarder kronor, fyra nya reaktorer och en tidsplan som beskrivs som omöjlig. Nu växer kritiken mot regeringens stora kärnkraftssatsning, samtidigt som en nyckelaktör väljer att lämna förhandlingarna.
Regeringens kärnkraftsplaner i kris: "Sinnessjuka belopp"
Mest läst i kategorin
Planerna på ny svensk kärnkraft möter allt större utmaningar. Sydkoreanska KHNP har nu dragit sig ur förhandlingarna om att bygga nya reaktorer, rapporterar Sveriges Radio.
Samtidigt växer den interna kritiken mot regeringens ambitiösa utbyggnadsplaner.
Missa inte: Industrin tar historiskt grepp om energiförsörjningen. Realtid
”Vi kommer inte att ta fram en helt ny modell, det finns ingen tid för det”, säger en anonym källa till Dagens Industri om regeringens fastlåsta position kring finansieringsmodellen för nya reaktorer.
”Jättejobbig debatt”
PM Nilsson, tidigare nära rådgivare till statsminister Ulf Kristersson (M) och nuvarande vd för tankesmedjan Timbro, riktar stark kritik mot planerna.
”Det är sinnessjukt stora belopp som kommer krävas. Jag tror att det här kommer bli väldigt dyrt och orsaka 40 år av lång och jättejobbig debatt”, säger han till Expressen.
Regeringens förslag omfattar en utbyggnad med fyra till fem nya reaktorer till en beräknad kostnad av 400 miljarder kronor, där staten ska bidra med 300 miljarder i lånegarantier.
Ett särskilt prissäkringsavtal på 80 öre per kilowattimme under 40 år ingår också i paketet.
Läs mer: Så kan du tjäna pengar på kärnkraftens comeback. Realtid
Vill övertyga S
Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt försvarar dock satsningen.
”Behovet av ny kärnkraft i södra Sverige är helt essentiellt för att vi ska få fart på tillväxten och svensk konkurrenskraft”, säger han till Tidningen Näringslivet.
Missa inte: Wykman: ”Kärnkraftskostnaden hanterbar”. Dagens PS
Enligt Dagens Industri hoppas regeringen nu på stöd från näringslivet för att övertyga Socialdemokraterna.
”Socialdemokraterna har alltid varit måna om sin relation till storbolagen och Wallenberg och de andra familjerna”, säger en regeringskälla till tidningen.
Ska tas i drift 2035
KHNP:s avhopp innebär att amerikanska Westinghouse och franska statliga EDF kvarstår som möjliga leverantörer.
Det sydkoreanska bolaget har tidigare uppgett att ett avtal måste vara undertecknat senast 2025 för att två nya reaktorer ska kunna tas i drift till 2035, som regeringen planerat.
I nuläget återstår flera avgörande frågor kring både finansiering och tidsplan, samtidigt som trycket ökar på regeringen att presentera en trovärdig väg framåt innan nästa val.
Läs även: 40 år efter katastrofen: Hundarna som överlevde strålningen. News55