Realtid

Reallönerna fortsätter minska – men inte lika snabbt

Reallönerna fortsätter minska – men inte lika snabbt
Realtid.se
Uppdaterad: 31 juli 2023Publicerad: 31 juli 2023

Utdragna lokala löneförhandlingar bidrar till osäkerhet om lönerna, som enligt ny statistik väntas ha stigit med 4 procent i maj 2023. "Alla löntagare har ännu inte påverkats av det nya märket, men det kommer att leda till en högre löneökningstakt", säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

19 nov. 2024

Lönerna i hela ekonomin väntas ha ökat med 4 procent i maj när statistiken blir definitiv. Siffran bygger på en statistisk modell över retroaktiv lön och ska tolkas med försiktighet. Enligt preliminära siffror som ännu inte innehåller retroaktiv lön, ökade lönerna med 2,7 procent jämfört med föregående år, enligt ett pressmeddelande från Medlingsinstitutet.

– Inslaget av retroaktiv lön brukar vara stort när nya centrala avtal just har tecknats, men i år ser de lokala förhandlingarna ut att vara särskilt utdragna. Osäkerheten om den definitiva löneökningstakten är därmed större än vanligt, säger Petter Hällberg i en skriftlig kommentar.

De centralt avtalade lönerna i hela ekonomin ökade med cirka 3,6 procent under april månad jämfört med samma månad föregående år, vilket är en klar uppväxling från första kvartalet då årstakten uppgick till 2 procent.

Reallönerna, det vill säga löner justerade för inflationen, minskade med 2,7 procent jämfört med 2022 om effekterna av stigande boräntor exkluderas från konsumentprisindex. Inkluderas ränteeffekterna minskade reallönerna med 5,7 procent.

– Minskningen av reallönen jämfört med föregående år är inte lika brant i maj som under det första kvartalet. Det beror främst på att inflationen har dämpats, men även på att löneökningarna är högre än tidigare. Vi ser också att räntehöjningarna får allt större påverkan och att reallönen har urholkats jämförelsevis mer bland löntagare med stigande bolånekostnader, säger Petter Hällberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS