Trots att trenden är positiv är det, enligt Ownershift, 80 år kvar tills att vi uppnår ett jämställt ägande av företag i Sverige. Dessutom visar statistik på finansiella kapitalinkomster att män får totalt 56 miljarder mer än kvinnor årligen.
Rapport: 56 miljarder kronor mer till män än kvinnor per år i finansiella kapitalinkomster
Ownershift är en politiskt oberoende tankesmedja som syftar till att öka andelen kvinnliga ägare av tillgångar som aktier, fastigheter och mark.
Tankesmedjan har nu släppt sin femte rapport om kvinnors ägande i Sverige. Årets rapport “Vem äger företagen?” inriktar sig på könsskillnader i det privatägda, med fokus på företagsägande. Resultatet visar att 30 procent av företagsägarna är kvinnor och 70 procent är män.
– En diversifiering av ägande möjliggör för fler att vara med och skapa ett bättre samhälle, för alla, säger Emma Knaggård Wendt, Generalsekreterare Ownershift i en skriftlig kommentar.
För att komplettera analysen av ägande har Ownershift även tittat på fördelningen av finansiella kapitalinkomster. Finansiella kapitalinkomster motsvarar vinster minus förluster vid försäljning av aktier, fonder, andra värdepapper, övriga tillgångar samt andelar i företag. Undersökningen visar att 28 procent av de finansiella kapitalinkomsterna tillfaller kvinnor och 72 procent tillfaller män. Vilket innebär att män får ut totalt 56 miljarder mer i finansiella kapitalinkomster än kvinnor årligen.
– Ur ett samhällsperspektiv påverkar en ojämn fördelning av ägande och makt utveckling och innovationskraft negativt och minskar möjligheten att skapa produkter och tjänster för alla. För individen handlar det om frihet, möjlighet att lämna en dålig relation eller anpassa sin tillvaro efter sina behov. Det handlar också om den kapitalstarka personens val av möjliga investeringar – vill hen investera i sina gammal pluggkompisar, eller de som växte upp i samma område, då är det de personerna med deras specifika bakgrund som kommer få tillgång till kapitalet. Det är i de sammanhangen som de enorma skillnaderna i finansiella kapitalinkomster får störst effekt, säger doktor Emma Heikensten, en av forskarna bakom Ownershifts alla rapporter och hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.
För att accelerera rörelsen, förstå makthavande och kapitalflöden samt undanröja de mest uppenbara strukturella hinder har Ownershift följande forskningsbaserade policyförslag:
● Staten bör tillhandahålla centraliserade aktieböcker för onoterade bolag och upprätta ett förmögenhetsregister.
● Myndigheter som Tillväxtverket och Statistikmyndigheten (SCB) bör se över sitt språkbruk och tydliggöra skillnaderna i att äga, driva och starta företag.
● Föräldraförsäkringen bör individualiseras för att skapa utrymme för kvinnors företagande och minska föräldraskapets negativa effekter på inkomster över tid.
● Statliga satsningar på entreprenörskap (genom AP-fonderna, Vinnova, Swedfund m.fl.) genom bidrag, lån och riskkapital bör redovisa könsuppdelad statistik.
● Praktisk implementering av opartiska och icke-diskriminerande ansökningsprocesser för att ta del av statens entreprenörssatsningar bör redovisas, inklusive kravställning på ökad mångfald i de grupper som tar del av kapitalet.
Data på finansiella kapitalinkomster kommer från Statistikmyndighetens (SCB) och är de senaste rapporterade året, det vill säga 2021. Dataunderlaget som rör ägande av företag kommer från SCB:s finansiella företagsdata och individdatabas från år 2019, vilket är den senaste data som finns att tillgänglig.