Realtid

PwC: Drygt 50 år innan lönenivåerna är jämställda inom OECD-länderna

Alexandra Fürst, ansvarig för området People & Organisation inom PwC Sverige.
"Löneskillnaderna har varit ett av de delområden där utvecklingen gått långsammast. Här har gapet inom OECD faktiskt bara minskat med 3 procentenheter under perioden 2011 till 2022", säger Alexandra Fürst, som är ansvarig för området People & Organisation inom PwC Sverige.
Realtid.se
Uppdaterad: 07 mars 2024Publicerad: 07 mars 2024

Löneklyftorna inom OECD-länder ökar mellan kvinnor och män enligt ny statistik som PwC har tagit fram i samband med Internationella kvinnodagen. Luxemburg är mest jämställt. Där är kvinnors genomsnittslön till och med något högre än männens. Sverige klättrar en placering och hamnar på en fjärdeplats i årets sammanställning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

Med nuvarande takt kommer det att ta mer än 50 år innan skillnaderna har raderats ut inom de 33 OECD-länder som studerats, enligt PwC:s studie Women in Work Index som nu tagits fram för tolfte gången.

PwC:s index mäter utvecklingen när det gäller jämställdhet inom olika områden som till exempel kvinnor och mäns deltagande i arbetslivet samt löneskillnader.

– Löneskillnaderna har varit ett av de delområden där utvecklingen gått långsammast. Här har gapet inom OECD faktiskt bara minskat med 3 procentenheter under perioden 2011 till 2022, säger Alexandra Fürst, som är ansvarig för området People & Organisation inom PwC Sverige.

Luxemburg är det OECD-land som kommit längst i jämställdhetsarbetet med ett totalt index på 81,2. På andra plats hamnar Island och därefter Slovenien.

Samtliga nordiska länder placerar sig högt, men Sverige placerar sig högst bland våra grannländer och dessutom på en fjärdeplats totalt med index 77,6. En klar förbättring med 2,1 procentenheter och en placering upp sedan förra årets kartläggning. I botten hamnar Mexiko där höga löneskillnader och en låg andel kvinnor inom arbetslivet gör att indexet hamnar så lågt som 40,6.

I ytterligare en PwC-studie bekräftas bilden av en ojämlik arbetsmarknad när det gäller ersättningar. Endast 39 procent av kvinnorna i studien känner att de blir rättvist belönade för sina insatser på jobbet.

Studien visar också att det finns en betydande skillnad mellan kvinnor och män när det gäller benägenhet att efterfråga befordran och högre lön. Samtidigt visar resultaten att inkludering har ett positivt samband med individuell utveckling, där kvinnor som känner sig inkluderade är betydligt mer öppna för att ta till sig ny kunskap och söka vidareutveckling.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS