Realtid

Protester mot Europas största gruva: "Allt kan vara borta"

En bild på ett fallfärdigt bostadshus. Framför huset står skyltar som varnar för att beträda området på grund av rasrisk. En annan bild på Serbiens president Aleksandar Vucic under en presentation.
Gruvföretaget Rio Tinto har köpt upp fastigheter i den lilla byn Gornje Nedeljice. Serbiens president, Aleksandar Vucic, hävdar att den nya gruvan kommer att ha minimal miljöpåverkan, men trots det har protesterna växt. (Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT/Darko Vojinovic/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 13 nov. 2024Publicerad: 13 nov. 2024

Serbien står inför ett dramatiskt vägval – miljöhänsyn mot ekonomisk tillväxt. Protesterna mot ett EU-stött gruvprojekt växer i den lilla byn Gornje Nedeljice, där lokalbefolkningen vägrar att vika sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den planerade litiumgruvan drivs av det brittiska gruvföretaget Rio Tinto och väntas bli Europas största. Projektet har mötts av kraftiga protester från lokalbefolkningen och miljöaktivister.

”Allt ni ser här kan vara borta om några år,” säger blomförsäljaren Zoran Filipovic till Bloomberg, som oroar sig för att hans verksamhet kommer att förstöras av gruvdriften.

Missa inte: Kina stärker greppet om världens mineraler. Realtid

Projektet som har en beräknad kostnad på motsvarande dryga 29 miljarder kronor är centralt för Serbiens ekonomiska framtidsplaner och har stöd från president Aleksandar Vucic.

Växande protester

Vucic ser gruvan som en möjlighet att stärka Serbiens relationer med EU, som bland annat vill använda litiumet för att säkra hållbara leveranskedjor för elbilar. Men trots löften om ekonomisk tillväxt, jobbskapande och miljöhänsyn – har protesterna växt.

Presidenten lovar att gruvprojektet kommer att ha minimal miljöpåverkan, men motståndarna menar att lokala vattenresurser och jordar riskerar att förorenas.

Enligt Bloomberg har presidenten själv rest runt i regionen för att övertyga befolkningen, men fått litet gensvar.

ANNONS

Protesterna har också fått politiska dimensioner.

Missa inte: Internationell allians utmanar Kina: ”Starkare tillsammans.” Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Rysk propaganda

Den amerikanske ambassadören i Serbien, Christopher Hill, menar att rysk propaganda kan ligga bakom en del av protesterna – vilket Kreml förnekar.

Samtidigt har europeiska ledare, som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, gett sitt stöd till projektet, vilket har eldat på motståndet ytterligare.

Missa inte: Glöm Jorden – bryt mineraler i rymden. Dagens PS

Opinionsundersökningar visar att nära 60 procent av serberna är emot gruvan – och motståndet kommer från både pro-västliga liberaler och högernationalister. Det finns en utbredd känsla av att Serbien används som en ”koloni” för EU:s miljösatsningar, menar Savo Manojlovic från protestgruppen Kreni-Promeni.

”Det är absurt att EU vill använda oss för att göra sin bilindustri grön, medan vi får ta konsekvenserna”, säger han.

ANNONS

Läs även: Talibanerna har nu enorma mineraltillgångar. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]